Изследователите твърдят, че оптималното време за пълноценна почивка е 8

...
Изследователите твърдят, че оптималното време за пълноценна почивка е 8
Коментари Харесай

Колко трябва да продължи ваканцията за пълноценна почивка според науката

Изследователите настояват, че оптималното време за пълноценна отмора е 8 дни. За по-малко никак не си правете труда да заминавате. Само си представете цялото събиране на багаж, дългото пътешестване, настаняването, разопаковането на багажа, адаптирането към новата среда… и пристигнало време за връщане.

Учените споделят, че мозъкът стартира да се отпуска чак след 3-ия ден, тъй като преди този момент към момента е в „ работен режим “. Трудно е да се превключи по този начин бързо от една среда към друга. Ако пък ваканцията ни е повече от 10 дни, се откъсваме прекомерно доста, започваме да се тревожим за идните задания и след това ни е мъчно да влезем в темп. Адаптирането към действителността ще бъде доста по-трудно и трудно.

8 дни почивка е идеалното време за разпределяне, за намаление равнищата на стрес. Учените споделят, че на осмия ден организмът се връща към „ естественото “ си положение отпреди почивката – т.е. тялото ви е на отмора, само че мозъкът не. Случвало ли ви се е да си запазите почивка някъде за 2 седмици и да започнете да се изнервяте извънредно най-после? Звучи необичайно, в случай че би трябвало по-дългата почивка да значи и по-пълноценна отмора. Ето я обаче и повода за сходно необичайно развиване на нещата – прекомерната отмора също не е потребна. Затова, колкото и да ви се желае, не надвишавайте 10 дни за ваканцията си, с цел да дадете опция на тялото и мозъка си да отпочинат, само че и с цел да запазите вътрешния си баланс.

Цветелина Велчева по материали от didyouknowfacts.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР