Изследователите са открили доказателства, че представители на мистериозен архаичен човешки

...
Изследователите са открили доказателства, че представители на мистериозен архаичен човешки
Коментари Харесай

Тайнствени ритуали на древните: Откриха пещерата на костите на Хомо наледи

Изследователите са разкрили доказателства, че представители на тайнствен остарял човешки тип са погребвали своите мъртъвци и са издълбавали знаци по стените на пещери доста преди най-ранните доказателства за погребения от модерни хора.

Мозъците на изчезналия тип, прочут като Хомо наледи, са били с размер към 1/3 от този на актуалния човешки мозък.

Разкритията могат да трансформират разбирането за човешката еволюция, защото до момента сходно държание се свързваше единствено с по-едрите мозъци на Homo sapiens и неандерталците.

Homo naledi, an extinct human relative, buried dead and carved symbols long before modern humans, new research at the Rising Star cave system in South Africa found
— CNN (@CNN)
Откритията са в детайли разказани в три изследвания, които са признати за издание в списание eLife.

Вкаменелостите, принадлежащи на Хомо наледи, са открити за първи път в пещерната система Rising Star в Южна Африка по време на разкопки през 2013 година Пещерната система е част от " Люлката на човечеството " в Южна Африка - обект на международното завещание на ЮНЕСКО, обхващащ регион, в който учените са разкрили вкаменелости на голям брой антични типове предшественици на индивида - остатъци, които оказват помощ за разкриването на историята на човешката еволюция.

Палеоантропологът и откривател на National Geographic доктор Лий Бергер и неговият екип от " подземни астронавти " не престават работата си в обширните и рискови пещери, с цел да схванат по-добре изчезналите хоминини, или античните предшественици на индивида.

Сега изследователският екип е разкрил остатъци на възрастни и деца от Homo naledi, които са били положени в ембрионална позиция в пещерни вдлъбнатини и покрити с почва. Погребенията са по-стари от всички известни погребения на Хомо сапиенс с най-малко 100 000 години.

По време на работата по идентифицирането на пещерните погребения учените откриват и редица знаци, гравирани по стените на пещерите, чиято възраст се прави оценка на 241 000-335 000 години, само че те желаят да продължат проучванията си за по-точно датиране.

Символите включват надълбоко издълбани кръстосани шарки, наподобяващи хаштагове, и други геометрични фигури. Подобни знаци, открити в други пещери, са били издълбани от ранните Хомо сапиенс преди 80 000 години и неандерталците преди 60 000 години и се счита, че са били употребявани като метод за записване и шерване на информация.

My thoughts on the preprints, just released
— Chris Stringer (@ChrisStringer65)
" Тези скорошни открития допускат умишлени погребения, потребление на знаци и действия за основаване на смисъл от Homo naledi. Изглежда неизбежно заключението, че в композиция те демонстрират, че този античен човешки родственик с дребен мозък е правил комплицирани практики, свързани със гибелта ", споделя в изказване Бергер, водещ създател на две от проучванията и съавтор на третото. " Това би означавало, че хората освен не са неповторими в развиването на алегорични практики, само че може даже да не са измислили такова държание. "

Пълзене из пещери

Изследването на сходната на лабиринт пещерна система Rising Star и нейните камери не е за хора със слаби сърца.

Досега екипът е картографирал над 4 километра от пещерите, които имат отвесна дълбочина 100 метра и се уголемяват на повече от 200 метра дължина, споделя водещият геолог на изследванията доктор Тебого Махубела, старши учител по геология в Университета в Йоханесбург.

Системата от пещери включва смъртоносни стръмни падове и дребни проходи, като да вземем за пример " Пълзенето на Супермен " - тунел с дължина 40 метра и диаметър 25 сантиметра, през който се постанова откривателите да си проправят път по стомах, споделя доктор Кенейло Молопян, откривател на National Geographic и водещ разкопките на експедицията " Гърбът на дракона " (наречена на една от особеностите на пещерата).

Бергер сподели, че е трябвало да смъкна 25 кг, с цел да влезе в рисковите камери на пещерата през 2022 година

" Това беше най-ужасното и най-прекрасното прекарване в живота ми ", споделя Бергер. " Почти умрях, излизайки оттова, само че очевидно си е коствало да направя някои от тези открития. Мисля обаче, че значима част от това е, че пътуването не би било толкоз мъчно, съгласно мен, за Homo naledi. "

Хомо наледи има някои сходства с хората, като вървене в изправено състояние и манипулиране на предмети с ръка, само че представителите на типа са имали по-малки глави, по-нисък растеж и са били по-слаби и по-мощно поставени, споделя Бергер.

Раменете - които са били насочени за по-добро катерене - и зъбите на Хомо наледи имат сходства с по-ранни хоминини като Australopithecus, споделя доктор Джон Хоукс, професор по антропология и палеоантропология в Университета на Уисконсин-Медисън.

Изследователите са разкрили доста вкаменелости на Хомо наледи в пещерите, в това число остатъци на напълно дребни бебета и възрастни хора, които им оказват помощ да схванат Наледи като популация - споделя Хоукс. И защото екипът траял да навлиза по-дълбоко в пещерите, станало ясно, че Хомо наледи е познавал и употребявал доста обширни елементи от пещерната система.

Когато Бергер и екипът му оповестиха откриването на Хомо наледи през 2015 година, те допуснаха, че е допустимо типът съзнателно да се е отървал от мъртвите си в пещерата Но концепцията за това, че хоминин с дребен мозък е направил това, се смяташе за доста противоречива догадка.

New research suggests an ancient small-brained human cousin, Homo naledi, may have buried its dead and carved symbols into cave walls — a surprising behavior for a species with such a small brain. But some outside experts think more evidence is needed.
— The Associated Press (@AP)
През 2018 година екипът стартира да открива доказателства, които поддържат концепцията, че Хомо наледи съзнателно е погребвал мъртвите си. Учените откриват овали, вкопани в повърхността на пещерата, наподобяващи дупки, и остатъци от тела, сложени вътре в свити позиции.

Други погребения са вкопани хоризонтално в скатовете, а телата са сложени вътре, което демонстрира, че останките не са попаднали там по различен, не тенденциозен метод, споделя Бергер.

" Това не е тяло, което е умряло в някоя хлътналост или дупка. Това е цяло тяло, което е било покрито с пръст и по-късно се е разложило в самия гроб, което частично демонстрира, че е било заровено по това време като изцяло телесно тяло, само че не посредством някакво трагично сриване или измиване ", сподели Бергер. " Смятаме, че те са покрили лакмусовия тест за човешки погребения или архаични човешки погребения и най-древните човешки погребения, и по тази причина ги описваме като гробове или погребения от нечовешкия тип Хомо наледи. "

И тогава екипът намира артефакт в границите на погребението и открива издълбани на стената рисунки.

Гравюри по стената

В рамките на един от гробовете е открит камък с форма на инструмент, заровен до ръката на възрастен човек от Homo naledi. В кулоар над погребенията, в преддверие, се намира стена, покрита със скални гравюри.

Дълбоко издълбаните геометрични фигури се появяват върху стените на доломитни скали, които доближават 4,5 до 4,7 по скалата на Моос за неотстъпчивост, която оказва помощ на откривателите да оценят устойчивостта на минералите на надраскване. Доломитът е на половината път от диаманта (в горната част на скалата) във връзка с твърдостта, което значи, че за издълбаването на стените е било належащо извънредно доста време и старания - споделя Бергер.

Екипът има вяра, че за издълбаването е виновен Хомо наледи, а не Хомо сапиенс, защото няма доказателства, че хората в миналото са били в пещерите.

Upon excavating the Dinaledi cave system in South Africa, Lee Berger () and his team discovered a tool-shaped rock close to the hand of the skeleton of a young teenager in one of the Homo naledi burial sites.

Learn more:
— New Scientist (@newscientist)
Хомо наледи е можел да вижда какво вършат в пещерите, като е употребявал огън. В пещерите има разпръснати доказателства, в това число сажди, дървени въглища и обгорели кости, които демонстрират, че те интензивно са палели огън - споделя Бергер.

Както погребенията, по този начин и знаците допускат, че Хомо наледи е бил кадърен да се занимава със свястно държание, споделя Агустин Фуентес, откривател на National Geographic, експерт по биокултура на място и водещ създател на третото изследване.
Значението на знаците е неразбираемо и откривателите не могат да кажат дали те са били употребявани като тип език или връзка в границите на типа.

" Това, което можем да кажем, е, че това са съзнателно направени геометрични дизайни, които са имали значение за наледи ", споделя Фуентес. " Това значи, че те са изразходвали доста време и старания и са рискували живота си, с цел да гравират тези неща на тези места, където са погребвали телата. "

" Откритията на наледи допускат, че по-големите мозъци не могат да бъдат единствената връзка със комплицираното държание, за което откривателите в миналото са предполагали, че се отнася единствено за хората ", сподели Фуентес.

" Предизвикателството тук е, че в този момент знаем, че Homo naledi, в допълнение към Homo sapiens и неандерталците и денисовците и няколко други, са се занимавали с държание, което даже единствено преди няколко десетилетия смятахме, че е неповторимо за нас ", сподели той. " Това значи, че би трябвало да преосмислим времето на потребление на огъня, на основаване на смисъл и на погребение на мъртвите в историята на хоминините. "

Крис Стрингър, началник на проучванията за произхода на индивида в лондонския Природонаучен музей, съобщи, че въпреки преди да е бил песимистичен към изказванията за поведенческата трудност на Хомо наледи и неговия мозък с размерите на маймуна, " забележителните доказателства, показани в този момент от Бергер и сътрудниците му за вероятни погребения и стенни гравюри, не могат да бъдат отхвърлени елементарно ". Стрингър не е взел участие в проучването.

" Със сигурност бих желал да видя опити за датиране на доказателствата за гравюрите и за огъня, само че в случай че тези големи изказвания се окажат добре обосновани, те имат дълбоки последствия за нашите реконструкции на човешката еволюция ", споделя Стрингър.

Откритията повдигат доста въпроси, в това число дали държанието към този момент е било налице при античен общ предходник, живял доста по-рано от Хомо наледи или хората, и за какво имаме толкоз огромни мозъци, " в случай че сходна на човешката трудност на държанието може да се реализира с мозък, по-малък от половината от този размер ", сподели Стрингър.

Homo naledi, an ancient human species with a chimpanzee-sized brain may have engraved symbols on cave walls and deliberately buried its dead. But, entering the caves in South Africa where Homo naledi remains were found is extremely challenging.
Learn more:
— New Scientist (@newscientist)
Следващи стъпки

Работата на Бергер и сътрудниците му по откриването на Хомо наледи и по какъв начин то евентуално трансформира човешкото родословие ще бъде споделена в " Неизвестно: Пещерата на костите " на 17 юли и в книга в съавторство с Бергер и Хоукс, озаглавена " Пещерата на костите: Истинска история за открития, завършения и човешки генезис ", която ще бъде оповестена на 8 август.

Изследователският екип продължава работата си за по-добро схващане на Хомо наледи, в това число на какъв брой години е типът, дали е съществувал по-близо във времето до хората, в сравнение с се смяташе до момента, и дали има непокътната ДНК в костите, открити в пещерната система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР