Изследователите предупреждават, че това може да представлява по-голяма заплаха за

...
Изследователите предупреждават, че това може да представлява по-голяма заплаха за
Коментари Харесай

За седмица човек вдишва толкова микропластмаса, колкото съдържа кредитна карта

Изследователите предизвестяват, че това може да съставлява по-голяма опасност за човешкото здраве, в сравнение с се смяташе до момента, написа Study Finds.

Физиците симулираха придвижването на микропластмасови частици през горните дихателни пътища на хората. Те изследвали придвижването на частици с разнообразни форми и размери - от сферични до тетраедрични и цилиндрични - в условия на постепенно и бързо дишане. Оказало се, че хората могат да вдишат почти 16,2 частици микропластмаса на час, която се събира в носните кухини и задната част на устната празнина,.

По-голямата микропластмаса (5,56 микрона) е по-вероятно да остане в дихателните пътища, в сравнение с по-малкия й аналог.

„ Във водата, въздуха и почвата са открити милиони тонове микропластмаса. Глобалното произвеждане на микропластмаса бързо нараства, а плътността на микропластмасата във въздуха нараства доста. През 2022 година за първи път откривателите откриха микропластмаса надълбоко в човешките дихателни пътища, което поражда опасения за съществени рискове за здравето на дихателните пътища “, споделя създателят на проучването Мохамад С. Ислам. Сидни.

Учените...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР