Изследователи са установили, че животът на нашата планета е възникнал

...
Изследователи са установили, че животът на нашата планета е възникнал
Коментари Харесай

Животът се е появил преди 4,1 млрд. години

Изследователи са открили, че животът на нашата планета е зародил преди 4,1 милиарда години – т.е. на практика незабавно откакто младата планета е изстинала. Преди 20 години никой не би повярвал в това.

Геохимици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са намерили доказателства, че животът на Земята е съществувал преди 4,1 милиарда години, което е с 300 милиона по-рано, в сравнение с се смяташе преди. Нашата планета се е формирала преди 4,54 милиарда години и по този метод се получава, че животът на нея се е зародил на практика незабавно.

„ Преди двадесет години никой нямаше да повярва в такава вест. Дори фактът, че животът е съществувал преди 3,8 милиарда години, беше фрапантен – споделя съавторът на проучването, професорът по геохимия от Калифорнийския университет Марк Харисън (Mark Harrison). – Съдейки по всичко, животът на Земята се е появил на практика незабавно. При съществуването на подобаващи съставки това се случва доста бързо. “

Проф. Марк Харисън            © Reed Hutchinson/UCLA

Новото проучване води до невероятни заключения. Преди всичко в този момент е явно, че вероятността от възникване на живота на планета с подобаващи условия е доста висока. Това дава вяра за разкриване на повече обитаеми планети в нашата вселена.

Втората добра вест е, че животът е доста резистентен. От резултатите на Харисън излиза наяве, че животът на нашата планета се е появил преди повече от 3,9 милиарда години, т.е. преди солидната метеоритна и кометна бомбардировка на вътрешната част на Слънчевата система.

Тази бомбардировка е довела до образуването на голям брой кратери на Луната и явно е повлияла съществено върху климата на Земята. Но даже в случай че животът е умрял вследствие на бомбардировката, той бързо се е възродил още веднъж.

Учените изследвали повече от 10 000 мостри циркони – транспарантни кристали, образувани от разтопени породи или магма в Западна Австралия. Това са тежки здрави минерали, които съхраняват отпечатък от околното пространство и влизат в ролята на самобитна капсула на времето.

Изследователите отделили 656 циркони с тъмни петна (възможни следи от наличието на остатъци от микроорганизми) и изучили 79 от тях със спектроскопия с комбинирано разпръскване на светлината. Този способ разрешава да се изучи химичният състав на античния живот. В резултат в един от образците са открити следи от виталната активност на антични микроорганизми.

Учените са стигнали до извода, че преди 4,1 милиарда години Земята надалеч не е била суха, кипяща от огън планета. По-скоро тя е била покрай актуалната планета, по тази причина животът се е появил доста бързо, само че еволюцията в първите фотосинтезиращи форми е лишила доста милиони години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР