Изследователи от университета в Цюрих създадоха първия тест, който позволява

...
Изследователи от университета в Цюрих създадоха първия тест, който позволява
Коментари Харесай

Учени създадоха тест за оценка на изминалия живот

Изследователи от университета в Цюрих сътвориха първия тест, който разрешава на човек да дефинира количествено какъв брой пълноценно е изживял живота си или избран стадий от него. Резултатите от проучването са оповестени в списание Frontiers in Psychology, оповестява РИА Новости.

Тестът е структуриран като матрица, в която три източника на реализация (аз, живот, влияние/наследство) се пресичат с три критерия за реализация (цялост, сходство, стойност). Комбинацията им дава девет аспекта, в това число цялостната реализация на техния потенциал; честност към себе си; чувство за значимостта на своето съществуване; неповторим отпечатък, останал в света; допринасяне за благосъстоянието на другите; осъществяване на значими дейности; угриженост за изпълняваните задачи; реализиране на задачите, които носят възприятие на задоволство.
Правило за реализиране на всичките ви цели
Много хора в самото начало на годината си вършат лист с цели и стремежи, които желаят да осъществят в границите на идните 12 месеца...
Прочети повече
„ В началото на нова година или навлизайки във втората половина на живота, хората естествено вършат равносметка и гледат напред, с цел да дефинират целите си за идната глава в живота - споделя водещият създател Дорис Бауман от Факултета по логика на психиката на Университета в Цюрих. – Всеки подобен преход ускорява желанието ни да осъзнаем какво в действителност е значимо за нас. “

След като построили концептуалната рамка, откривателите създали многоизмерна канара за количествена оценка на пълноценния живот. Такава канара, съгласно учените, може да се употребява освен от самите хора за персонална оценка, само че и от кариерни коучове, които да оказват помощ на своите клиенти да изградят живот, който им подхожда и който считат за пълностоен.

Авторите акцентират, че фулфилмънтът, или оценката на реализирането, е ново направление в позитивната логика на психиката, чиито принадлежности занапред се създават.

" Беше значимо да се изследва концепцията от разнообразни ъгли. Затова изследвахме какво схващат елементарните хора под пълностоен живот - пишат създателите. - Нашият модел включва както когнитивни, по този начин и афективни аспекти. За да изживеят пълностоен живот, хората би трябвало да развият и осъществят цялостния си капацитет, да станат цялостни и пълноценни, да се усещат правилни на себе си и да живеят същински живот. Това включва и чувство за значимостта на нашето битие, и способността да оставим неповторима диря в този свят, а също да внесем своя принос в благополучието на другите. "
Направете си празник сами: по какъв начин да се справите с новогодишната горест
Откъде преди Нова година се появява потиснатото въодушевление, по какъв начин да го успехите сами и по какъв начин да не го объркате с по-сериозно разстройство,...
Прочети повече
Изследователите означават, че техният модел не е тесногръд - той се основава не на възприятието за благополучие на един човек, а на възприятието за неговата задоволеност от личния живот:

" Между щастието и удовлетворението в действителност има разлика. Последното трае дълго време и идва от възприятието за целокупност и адекватност, признаването на личната стойност, на околния живот и на своята значителност. "

Авторите са уверени, че оценяването на живота на човек като пълностоен е едно от най-важните условия за психическо благоденствие и физическо здраве. Различни изследвания демонстрират, че хората, които са удовлетворени от живота си, са склонни да се отнасят по-позитивно към своето остаряване и изпитват позитивни страсти на всички стадии от живота си.

Учените считат, че с възрастта удовлетвореността от личния живот като цяло би трябвало да нараства и хората би трябвало да получават повече запаси и качества, с цел да водят пълностоен живот.
Благодарете на остарялата година, преди да отправите стремежи към Новата
Преди да заложите желанията си за Нова година, психолозите предлагат да благодарите на миналата година и околните за случилите се с...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР