Изследователи от университета в Оксфорд публикуваха в средата на септември

...
Изследователи от университета в Оксфорд публикуваха в средата на септември
Коментари Харесай

Идентифицираха ваксинираните групи с най-висок риск от хоспитализация и смърт от Covid-19

Изследователи от университета в Оксфорд разгласиха в средата на септември своите констатации за имунизираните срещу ковид хора, които са изложени на максимален риск от тежък COVID-19, водещ до хоспитализация или гибел в интервала 14 дни след имунизацията с втора доза.
В обява в British Medical Journal те пишат, че са употребявали за изследването си актуализация на инструмента QCovid, създаден през 2020 година, който е повлиял директно върху здравната политика на Обединеното кралство през февруари 2021 година В листата на тези, които са посъветвани да потърсят нараснала отбрана, към който са добавени още 1,5 млн. души, са разпознати групи, изложени на по-голям риск от хоспитализация или гибел от COVID-19.
Използвани са свързани масиви от данни от общопрактикуващите лекари, имунизацията в страната, проби за SARS-CoV-2, регистъра на смъртните случаи и статистиката от болничните заведения. Извадката проучва над 6,9 милиона имунизирани възрастни, от които 5,2 милиона са имали и двете дози ваксини. Тази извадка включва 2031 смъртни случая от COVID-19 и 1929 пациенти, свързани с COVID-19, от които 81 смъртни случая и 71 приема в болница са настъпили 14 или повече дни след втората доза ваксина.
Въз основа на това откривателите са създали кумулативни оценки на риска, с цел да изчислят заплахата от хоспитализация или гибел от COVID-19 след една или две дози имунизация. Тези оценки регистрират разнообразни фактори, в това число възраст, пол, етническа група и фоновия % на инфекции с Коронавирус. Най-застрашените да се заразят даже след втора ваксина са:Тези, които са имуносупресирани вследствие на химиотерапия, скорошна трансплантация на костен мозък или твърди органи, или такива с ХИВ/СПИН;Хора с неврологични разстройства, в това число деменция и болест на Паркинсон;Обитатели на домове за обществени грижи с хронични разстройства, в това число синдрома на Даун.
Джулия Хиписли-Кокс, професор по клинична епидемиология  в Оксфордския университет, съавтор на публикацията, разяснява:
„ Англия държи едно от първите места по използване на стратегия за имунизация и разполага с едни от най-хубавите данни за клинични проучвания в света. Ние разработихме този нов инструмент, употребявайки базата данни QResearch, с цел да помогнем на NHS (Национална работа по здравеопазване) да разпознава кои пациенти са с най-голям риск макар имунизацията, с цел да може да окаже целенасочена и своевременна интервенция. Този нов инструмент е потребен като информация и за полемиките сред лекарите и пациентите по отношение на равнището на риск, с цел да подкрепи споделеното взимане на решения. “
Изследователите оповестяват, че има относително малко хоспитализации или смъртни случаи, свързани с COVID-19, в групата, която е получила втората доза без значение от коя ваксина. Това значи, че изследването няма статистическа мощ да дефинира дали изброените нагоре групи са изложени на по-голям или по-малък риск след втората или след първата игла. Учените прецизират, че не са правили разлика сред типовете на предлаганата ваксина. Признават, че тяхното изследване може да е било лимитирано от фактори като експозиция, защото специалността да вземем за пример не е нещо, което постоянно се записва от общопрактикуващите лекари или в болничните записи.
Професор Азиз Шейх, шеф на Института Ашър в Университета в Единбург и съавтор на публикацията, споделя:„ Това голямо национално изследване на над 5 милиона души, имунизирани с 2 дози в Обединеното кралство, откри, че дребна част от хората остават изложени на риск от хоспитализация и гибел от COVID-19. Нашият калкулатор на риска оказва помощ да се разпознават най-застрашените след имунизацията. Новият инструмент QCovid, създаден благодарение на специалисти от цяла Англия, е планиран да разпознава хората с висок риск. Те могат да се възползват от интервенции като повишаващи дози ваксини или нови лекувания като моноклонални антитела, които могат да оказват помощ за понижаване на риска на напредване на SARS-CoV-2 зараза до съществени последствия от COVID-19. “
Проф. Хиписли-Кокс заключава: 
„ Индивидуалният риск постоянно ще зависи от самостоятелния избор, както и от актуалното разпространяване на заболяването, само че се надяваме, че този нов инструмент ще помогне за споделено взимане на решения и по-персонализирана оценка на риска. “
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР