Изследователи от Университета на Колорадо, САЩ, са проучили условията в

...
Изследователи от Университета на Колорадо, САЩ, са проучили условията в
Коментари Харесай

Учени измериха температурата в лунните пещери

Изследователи от Университета на Колорадо, Съединени американски щати, са проучили изискванията в лунните пещери и са открили, че те поддържат постоянни температури, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Отдавна е известно, че повърхността на Луната не е идеално гладка и е осеяна с цепнатини, кратери и даже истински пещери. Досега обаче учените не знаеха съвсем нищо за изискванията в подземните кухини.

Специалистите означават, че сходни данни биха били извънредно значими за бъдещи лунни задачи .

" Ако се надяваме да изпратим хора в тези пещери през идващите десетилетия, желаеме да знаем какво ги чака там ", пишат откривателите.

Пещерите се явяват подобаващи места за галактически колонии на бъдещето . Стените им могат да предпазят хората от слънчевата радиация . Смята се също, че лунните пещери са богати на потребни изкопаеми или лед.

Авторите на актуалното проучване са провели компютърни симулации , с цел да пресъздадат изискванията под лунната повърхнина. Резултатите са посочили, че пещерите поддържат постоянна температура - от минус 120 до минус 70 градуса Целзий. В същото време на повърхността на Луната са вероятни огромни температурни разлики (от 100 до минус 170 градуса Целзий).

Новината е добра за бъдещите астронавти, които могат да употребяват пещерите като естествени скривалища. Същевременно тези условия не са подобаващи за струпване на лед. Пещерите, изключително тези, чиито входове гледат към Слънцето, са прекомерно топли за това.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР