Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три

...
Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три
Коментари Харесай

Гените, отговорни за стареенето и дълголетието

Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три разнообразни типа организми, с цел да разпознават гените, виновни за физическото стареене.

Екипът от Технологичния институт в Цюрих също по този начин разкрил, че смяната на тези гени при лабораторни животни, удължава доста продължителността на живота. Възможността за реализиране на същия резултат при хора е напълно действителна.

Изследователите почнали с 40 000 гена, постоянно срещани при нематодните червеи C. elegans , зеброви риби и мишки. За да схванат кои гени са непосредствено свързани с процеса на физическо стареене, учените сравнили интензивността им при другите етапи от живота – младост, зрялост и напреднала възраст.

След това въвели информацията в статистически модел, който им посочил, че единствено 30 от всичките 40 000 гена са виновни за стареенето на трите типа животни. Учените също по този начин разбрали, че тези гени са ортологични – тясно свързани са между тях и произлизат от един ген, споделян от последния общ предходник на нематодните червеи, зебровите риби и мишките. Всъщност тези 30 гена участват и при хората!

Чрез блокирането единствено на половината от тези гени, откривателите постигнали 5-процентово удължение на живота и при трите типа, без да се следи утежняване на здравето на индивидите.

Но един ген (bcat-1) се оказал извънредно авторитетен в определянето на продължителността на живота при животните. „ Когато блокирахме резултата на този ген, продължителността на живота при нематодите се усили с 25% “, споделя основният създател на проучването Майкъл Ристоу (Michael Ristow).

Блокирането на гена bcat-1 разрешило на избрани разклонени аминокиселини да се събират в тъканите, по този метод увеличавайки дълголетието при нематодите. Червеите, чиито живот бил продължен с 25%, продължавали да се възпроизвеждат даже и в дълбока напреднала възраст.

Въпреки че изследването е изцяло сполучливо, крайният триумф ще бъде реализиран, в случай че стане ясно, че същият способ работи и при хора. В последна сметка, задачата е не просто да се удължи човешкият живот, а да живеем здрави по-дълго. А кой не желае това?

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР