Изследователи от ETH Цюрих съобщиха за създаването на сензор без

...
Изследователи от ETH Цюрих съобщиха за създаването на сензор без
Коментари Харесай

Създадоха иновативен сензор работещ без батерия: достатъчно е някой да говори наблизо

Изследователи от ETH Цюрих оповестиха за основаването на датчик без акумулатори. Той реагира на звуковите талази, като да вземем за пример самостоятелно произнесени думи, произвеждайки задоволително вибрационна сила, с цел да зареди електронно устройство. Новият датчик освен ще понижи потреблението на акумулатори, само че и ще може да зарежда най-различни устройства, да вземем за пример медицински устройства като кохлеарни импланти и други.

Сензорът, създаден в Швейцария, е екипиран с технология за пасивно различаване на речта и се задейства, когато се произнесе избрана дума или се генерира избран звук или звук. Излъчваните звукови талази карат датчика да вибрира с избрана периодичност, което му дава опция да генерира дребен електрически подтик, задоволителен за включване на електронното устройство.

По време на тестванията учените са въздействали върху прототипа, като са произнасяли думите „ три “ и „ четири “. Тъй като втората дума е с по-голяма дължина, произнасянето ѝ генерира повече сила. Тя е задоволителна за включване на устройствата и пускане на избрани процеси. Но когато била произнесена думата „ три “, датчикът не се е задействал.

„ Нашият датчик е направен напълно от силиций и не съдържа нито токсични тежки метали, нито редкоземни детайли, които могат да бъдат открити в другите електронни устройства “, споделя Марк Сара-Гарсия, съавтор на проучването.

Учените обаче оповестяват, че способността на датчика да разпознава тирада се дължи не на употребяваните материали, а на неговата конструкция. С помощта на компютърно моделиране откривателите са създали конструкция, която съставлява решетка от идентични силициеви пластини (резонатори), свързани с дребни пръчици, които работят като пружини. Последните дефинират дали даден тон привежда датчика в придвижване или не.

Перспективите пред датчика без акумулатори са много необятни. Например той може да се употребява за мониторинг на земетресенията, като устройствата се програмират за избран тон, приближаващ от появилите се пукнатини. Той може да се употребява и за разкриване на приключване на газ, като се научи да разпознава присъщия съскащ тон.

Пълноценният първообраз учените имат намерение да пуснат до 2027 година, като той ще разграничава огромен брой думи. Като да вземем за пример „ включен “, „ изключен “, „ нагоре “, „ надолу “ и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР