Изследователи от Държавния университет в Охайо са установили, че мазните

...
Изследователи от Държавния университет в Охайо са установили, че мазните
Коментари Харесай

Учени: Тлъстите меса влошават паметта на възрастните хора

Изследователи от Държавния университет в Охайо са открили, че мазните храни - изключително тлъстите меса, могат да повлияят на мозъчните кафези, влошавайки паметта при възрастните хора. Резултатите от проучването са оповестени в списание Frontiers in Cellular Neuroscience.

Авторите са се фокусирали върху микроглията и хипокампалните неврони, които са свързани с ученето и паметта. Те са употребявали моделни копия на кафези, взети от скотски тъкани, които са били модифицирани да се разделят непрестанно, и са ги изложили на въздействието на палмитинова киселина. Това съединяване се съдържа в доста храни с високо наличие на мазнини, като свинска мехлем, месо и млечни артикули. Това разреши на екипа да изследва по какъв начин палмитиновата киселина въздейства върху активирането на гените в клетките и действието на митохондриите - структури в клетките, които играят значима роля в производството на сила.

Оказва се, че палмитиновата киселина води до промени в експресията на гени, свързани с нараснало инфектиране както в микроглиите, по този начин и в невроните. Предварителното отнасяне на тези кафези с омега-3 мастна киселина, която е богата на риба и морски блага, има предпазен резултат против нарасналото инфектиране и в двата вида кафези. Защитният резултат обаче не се разгръща върху митохондриите.

Последвалите опити с възрастни мишки, които били подложени на диета с високо наличие на наситени мазнини, посочили нарушавания в сигналната трансдукция в мозъка. По-конкретно, при тези животни микроглиите унищожават синапсите по-бързо, в сравнение с при субектите на постна храна. В последна сметка това води до събитието, че синапсите нямат време да образуват нови връзки, заради което спомените не се резервират за дълго време.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР