Изследователи от Австралия и Великобритания установиха, че за белите акули

...
Изследователи от Австралия и Великобритания установиха, че за белите акули
Коментари Харесай

Стана ясно защо акулите нападат хора

Изследователи от Австралия и Англия откриха, че за белите акули силуетите на хората са съвсем като тези на перконогите. По подобен метод против индивида са свърани с това, че те бъркат първите с вторите. Статията на учените е оповестена в изданието Journal of The Royal Society Interface.

Белите акули, наред с бичите и тигровите, са виновни за огромния брой нападания над хора. Изследователите от университета Флиндърс и Макуори, взаимно с техни сътрудници от Бристолския университет, са решили да пресъздадат по какъв начин младите бели акули (те са рискови за хората заради по-лошото им спрямо по-възрастните екземпляри зрение) виждат странични обекти.
 Дете за малко да стане жертва на акули (ВИДЕО) Дете за малко да стане жертва на акули (ВИДЕО)
Смразяващо кръвта прекарване беше снимано на камера на курорт в Бахамите. Малко момче за малко се разминава с рискова среща в кристалн...

„ Прикрепихме камера GoPro към подводен скутер и я настроихме на нормалната за хищните акули скорост “, споделя водещият създател на проучването от университета Макуори Лаура Райън.

В океанариума в зоопарка Таронга в Сидни откривателите заснемали статично и благодарение на камерите върху скутерите по какъв начин плуват правоъгълни платформи, елементарни хора, сърфисти, австралийски морски лъвове и новозеландска морска котка. След това, въз основа на наличната информация за невробиологията на акулите, учените наложили филтри на видеото. Със особено създадени стратегии за моделиране те съумели да възпроизведат по какъв начин младите бели акули виждат едни или други обекти.

„ Открихме, че сърфистите, плувците и перконогите на повърхността на океана наподобяват еднообразно за гледащата изпод бяла акула – тя може да не вижда дребни елементи или цветове “, отбелязва Райън. Освен това изключително мъчно е за акулите да отличават дребните дъски за сърфинг. Сърфистите с такива дъски може да се намират в особена заплаха: младите акули избират да ловуват дребни тюленчета.

А също така учените сигнализират, че стоплянето на климата води.
 Светът през очите на акулите Светът през очите на акулите
Учените са се пробвали да схванат по какъв начин акулите се виждат между тях и за отговор на този въпрос са конструирали видеокамера, показваща с...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР