Изразът No pasaran! (Но пасаран - Няма да преминат) е

...
Изразът No pasaran! (Но пасаран - Няма да преминат) е
Коментари Харесай

Хора, обичах ви. Бдете!

Изразът " No pasaran! ( " Но пасаран " - " Няма да преминат " ) е добре прочут. Той придобива известност, откакто е употребен по време на Гражданската война в Испания (1936-1939) от великата Долорес Ибарури - един от най-ярките дейци на испанското и интернационалното комунистическо придвижване. Оттогава " Но пасаран " се трансформира в знак на антифашисткото придвижване. И десетилетия наред светът вярваше, че фашизмът в действителност към този момент е заровен и не заплашва човечеството. Оказва се, че сме се лъгали. Днес " кафявата чума " надига глава.

Една тревожна вест предходната седмица бе подмината като нещо нищожно. Новинарските организации оповестиха от Братислава, че Върховният съд на Словакия е отказал да забрани " Народната партия Наша Словакия " (LSNS). Прокурорите желаеха възбраната през 2017 година,

потвърждавайки, че партията работи за подкопаване на демокрацията

По това време те са получили 170 публични тъжби с искане за възбрана. " LSNS е фашистка партия ", отсече министърът на правораздаването Габор Гал пред Агенция Франс Прес преди присъдата. " Фашизмът няма място в Словакия ", уверен бе той.

Съдът обаче реши, че " няма задоволително доказателства за възбрана на партията ". А водачът на LSNS 42-годишният Мариан Котлеба благодари на съдиите за " тяхната персонална смелост ".

Може би новината в действителност щеше да е незначителна, в случай че не ставаше въпрос за искрено фашистка партия, която освен това печели все по-голяма известност в Словакия. Привържениците на Котлеба се нареждат като антисистемна мощ, която се афишира против корупцията, съществуващия политически и финансов хайлайф, мигрантите, Европейски Съюз и НАТО. Лозунгите им са не просто радикални, а искрено фашистки. Членовете на партията даже употребяват фашисткото одобрение.

Лидерът на партията Мариан Котлеба е някогашен преподавател. Роден е на 7 април 1977 година в Банска Бистрица, Чехословакия. Котлеба стартира образованието си в учебно заведение " Йозеф Мургас ", а по-късно е признат в спортна гимназия. След гимназията Котлеба приключва университета " Матиас Бел ", където получава магистърска степен по педагогика, по-късно още веднъж се записва, само че във факултета по стопанска система, където още веднъж става магистър.

Мариан Котлеба е считан за екстремист, макар че в никакъв случай не е бил преследван за екстремизъм. Той симпатизира на Йозеф Тисо и Първата словашка република и е намерено срещу ромите, НАТО, Съединените щати и Европейския съюз.

Котлеба тества за първи път силите си в политиката с партията си " Словашко единение - Национална партия ". През 2007 година обаче тя бе неразрешена поради разпалване на ненавист - партията организираше антиромски демонстрации. Котлеба се появява още веднъж през 2011-а отпред на партията " Народна партия - Наша Словакия ". Две години по-късно той шокира всички,

като стана губернатор на Банска Бистрица

Победата му бе разказана като " потрес " от политическите анализатори, които я приписаха на огромните антицигански настроения в района. Наблюдателите в началото обявиха, че не са виждали съвсем никакъв късмет за Котлеба на балотажа, само че въпреки всичко намираха представянето му за " обезпокоително ". А той завоюва балотажа против любимеца Владимир Манка с 55% от гласовете.

Тогава тази победа изглеждаше като нещо ненормално. Когато обаче партията му почна да печели и на национално равнище, хората започнаха да схващат, че казусът е много сериозен. Особено като се има поради убеждението на Котлеба, че при фашисткото държавно управление на Йозеф Тисо през Втората международна война, когато бяха депортирани и убити 70 000 словаци, в страната се е живеело по-добре. Тисо несъмнено е идол на партията, неслучайно още с влизането си в Народното събрание депутатите на LSNS настояха да се уважи с минута безмълвие годишнината от гибелта на фашиста, обесен през 1947 година Котлеба пък по-рано постоянно се появяваше в униформа, наподобяваща онази, която са носили в Словакия по време на войната. Когато обаче партията му влезе в Народното събрание, униформата изчезна, а Котлеба стартира да ругатни освен ромите, само че и мигрантите.

Днес програмата на партията на Котлеба е простичка и напълно съответна - срещу циганското население, срещу бежанците, срещу НАТО и Европейски Съюз.

Как обаче този човек съумява да омае словаците? Хората настояват, че Котлеба ги притегля с това, че не е от номенклатурата, от втръсналия на всички политически хайлайф, а е човек от народа. Идеите му намират почва най-много в отдалечените региони,

където водещите политици рядко се появяват

а " Наша Словакия " им дава обещание да се оправи с всичките им проблеми. И хората се хващат за тези обещания като удавник за сламка. Те са подготвени да повярват, че компликациите има поради циганското малцинство, поради прииждащите мигранти, поради служителите от Европейски Съюз или фуражките от НАТО. И с тази си религия отиват да гласоподават за Котлеба и новите фашисти от " Наша Словакия ".

И казусът не е единствено в Словакия. Неонацисти има из цяла Европа. Те надигат глава в Австрия, където даже влязоха в ръководството, в Унгария, в Холандия... А белким не сме чували сходни уверения и у нас?

Един от главните признаци на фашистката идеология е основаването на фетиш на ненавист към врага, външен или вътрешен. Откривайки врага, водачите на придвижването се стремят " да очистят " от него нацията и да спомогнат за " прераждането " й, без да се гнусят за постигането на тази цел от никакви способи.

След два дни Европа ще чества. Едните ще празнуват Деня на обединяването, другите - Деня на успеха. Всъщност тържеството е едно - победа на Доброто над Злото. Злото обаче към момента не е ликвидирано изцяло. То даже е надигнало глава.

Всички наши резолюции " в никакъв случай още веднъж " след разгрома на политиката на омразата през ХХ век през днешния ден се оспорват от милиони ядосани гласоподаватели.

В началото на 1990-те години консервативният американски публицист Алън Блум прозорливо предупреждаваше, че е рано да имаме вяра в триумфа на убеждението, че демократичният капитализъм е погребал фашизма и тоталитаризма. " Ако стартира търсенето на опция, податлив съм да допускам, че фашизмът има бъдеще ", писа Блум.

На доста места в света това бъдеще към този момент настъпи. Днес фашизмът се храни от недоволството на съществуващата народна власт. Ето за какво е извънредно значимо през днешния ден да включим умствените си благоприятни условия и да внимаваме, когато отиваме на избори, кого и защо да подкрепим.

Нека в никакъв случай не забравяме завета на Юлиус Фучик " Хора, обичах ви, бдете! ". Посланието му още веднъж е изключително настоящо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР