Изравняване на субсидиите между българските и европейските фермери няма да

...
Изравняване на субсидиите между българските и европейските фермери няма да
Коментари Харесай

Попариха фермерите: Европа включи на 2 скорости

Изравняване на дотациите сред българските и европейските фермери няма да има и през идващия програмен интервал 2021-2027 година Това значи, че и след 20 години участие нашите стопани ще бъдат в неизгодна позиция по отношение на сътрудниците си в другите страни членки. Това заяви на среща с български медии в Брюксел евродепутатът Момчил Неков, след гласоподаване на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Всички оферти за съответна финансова помощ за България, както и за останалите страни членки по другите финансови пера са занулени. Това значи, че има действителна заплаха да се отвори Кутията на Пандора и в действителност дотациите за земеделието да бъдат даже още по-занижени, имайки поради новите задължения на Европейски Съюз в областта на защитата, миграцията и така нататък, разяснява Неков.

Той посочи, че това решение, както и други основни за България няма да се гласоподават в пленарна зала, поради приключване на мандата и в случай че няма промени, въпросните решения ще се одобряват от новия състав на Европейския парламент наесен. Комисията по земеделие одобри отчета за новата ОСП с 27 гласа „ за “, 17 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

В новия програмен интервал на ОСП е очакван и таван на заплащанията до 100 000 евро, с понижаване до 60 000 евро, в случай че страните членки не вкарат 10% преразпределително заплащане. Според Неков таванът от 60 000 евро е по-добър за страни като България, в която има огромна централизация на земя и дотации. За страдание той също беше повишен с опция за изключване от изчислението му на част от заплатите и на схемите за млади аграрни производители, както и на екосхемите. На процедура, вместо да има по-справедлив метод към дребните и междинните аграрни производители, съществува действителен риск да се повтори резултатът на октопода в настоящия програмен интервал.

Определени са и параметрите за финансовото систематизиране на Първи дирек. 60% отиват като главно подкрепяне на заплащанията, както и за преразпределително заплащане. 20% са планувани за зелените директни заплащания, а 10+2% ще бъде обвързаното с произвеждане подкрепяне, в допълнение към 3% за секторните схем

Относно Втори дирек на ОСП - 30% са заложени за екологични цели, както и още 30% за принадлежности за вложения и ръководство на риска. Предвидена е и поддръжка за цифрово и точно земеделие, посредством въвеждане на капиталови тласъци.

Регулиране на доставките при свръхпроизводство на селскостопанска продукция, интервенция на Европейска комисия при спад на цените на несъмнено равнище и разширение на схемата за засаждане на лозя до 2050 година - това са част от предложенията, които също бяха утвърдени от Комисията по земеделие в Европейския парламент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР