Израелското разузнава се е сдобило с половин тон секретни материали,

...
Израелското разузнава се е сдобило с половин тон секретни материали,
Коментари Харесай

Израел разполага с половин тон доказателствата за тайната военна ядрена програма на Иран, Нетаняху ги сподели със САЩ

Израелското разузнава се е сдобило с половин звук секретни материали, които потвърждават, че Иран разполага с военно нуклеарна стратегия. Това заяви министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

„ Тези файлове са безапелационно доказателство, че Иран е лъгал, че в никакъв случай не е имал военно нуклеарна програма”, съобщи Нетаняху.
По думите му, преди няколко седмици израелското разузнаване се е сдобило с половин звук материали, в това число и 55 000 страници текстови документи, доказващи съществуването на така наречен план „ Амад”. Премиерът на Израел упрекна Иран в „ запазване и разширение на военно нуклеарното " ноу-хау” след подписването на иранската договорка.

„ Иран излъга през 2015 година, когато не призна всичко пред Международна организация за атомна сила, както го изискваше договорката. Иранската договорка, нуклеарната договорка е учредена на неистини, на ирански неистини и измама”, заключи Нетаняху.

Премиерът към този момент е споделил информацията за тайния военно нуклеарен план на Иран със Съединени американски щати и разчита президентът на Съединени американски щати да вземе „ вярното решение” за нуклеарната договорка с ислямската република.

„ Това е ужасна договорка, тя не трябваше да се подписва. След няколко дни президентът Тръмп ще вземе решение какво да прави с нея. Уверен съм, че той ще вземе вярното решение. Правилното за Съединени американски щати, за Израел и за мира по целия свят”, сподели Нетаняху.

Иранската договорка
През 2015 година Иран и шесторката интернационалните медиатори (Русия, Съединени американски щати, Англия, Китай, Франция и Германия) реализираха историческо съглашение за уреждането на дългогодишния проблем с иранския атом. Страните одобриха взаимен повсеместен проект за деяние, чието осъществяване ще смъкна от Иран глобите, наложени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Съединените щати и Европейския съюз.

Още през цялото време Нетаняху дефинира договорката като „ историческа грешка”. Министър-председателят на Израел се опитваше да потвърди, че съглашението освен легализира ситуацията на Иран като нуклеарна страна, само че й разрешава да разшири, за сметка на свалянето на глобите, поддръжката на спътниците си в целия Близък изток, в това число военизираните групировки в Ливан, Сирия и Йемен. В тази връзка Нетаняху поддържа желанието на американския водач Доналд Тръмп да затегне иранската договорка.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР