Израелският президент Исак Херцог каза, че може да се наложи

...
Израелският президент Исак Херцог каза, че може да се наложи
Коментари Харесай

Байдън: Окупацията на Газа би билa голяма грешка

Израелският президент Исак Херцог сподели, че може да се наложи „ доста мощни сили “ да останат в Газа в близко бъдеще, с цел да попречат на бойната група Хамас да се появи още веднъж след войната, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че окупирането на Газа би било „ огромна неточност “, предава Ройтерс.

" Ако се оттеглим, тогава кой ще поеме ръководството? Не можем да оставим вакуум. Трябва да помислим какъв ще бъде механизмът; има доста хрумвания, които са хвърлени във въздуха ", сподели Херцог в изявление за FT, оповестено в четвъртък.

„ Но никой няма да желае още веднъж да трансформира това място, Газа, в терористична база “, добави той.

Херцог сподели пред FT, че държавното управление на Израел разисква доста хрумвания за това по какъв начин ще се ръководи Газа, откакто войната завърши, и добави, че допуска, че Съединените щати и „ нашите съседи в района “ ще имат някакво присъединяване в постконфликтния ред.

Байдън сподели в сряда, че е дал да се разбере на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че решението за две страни е единственият метод за разрешаване на израелско-палестинския спор и че окупирането на Газа би било " огромна неточност ".

Палестинската власт (ПА), която упражнява лимитирано самоуправление в елементи от окупирания от Израел Западен бряг, споделя, че Газа, където Хамас ръководи от 2007 година, е неразделна част от това, което планува за бъдеща палестинска страна.

Израел се зарече да унищожи Хамас, само че не показа проект, който да дефинира кой ще ръководи Газа след войната. Нетаняху сподели, че Израел ще би трябвало да поддържа цялостната отговорност за сигурността в Газа за неустановен интервал от време.

Военният фокус на Израел в четвъртък остана върху най-голямата болница в Газа Ал Шифа, където съгласно него Хамас е съхранявал оръжия и е управлявал команден център в тунели под постройките.

Израелските войски нахлуха в болница Ал Шифа в ранните часове на сряда и прекараха деня в задълбочаване на търсенето, сподели армията. Военно видео демонстрира автоматизирани оръжия, гранати, муниции и бронени жилетки, за които се споделя, че са открити от неразкрита постройка в комплекса.

„ Войските не престават да претърсват болничното заведение по акуратен, основан на разузнаване метод “, сподели представителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на брифинг за пресата късно в сряда.

Байдън сподели, че Хамас прави военни закононарушения, като разполага военния си щаб под болничното заведение. Той сподели, че Израел е влезнал в Ал Шифа с стеснен брой бойци с оръжия.

„ Казаха им... обсъдихме нуждата да бъдат извънредно деликатни “, сподели Байдън пред кореспонденти в сряда.

Израелската войска не загатва за намирането на входове на тунели в Ал Шифа. По-рано беше казано, че Хамас е построил мрежа от тунели под болничното заведение. Хамас отхвърли това и отхвърли последните изказвания на армията.

„ Окупационните сили към момента лъжат... защото донесоха някои оръжия, облекла и принадлежности и ги сложиха в болничното заведение по абсурден метод “, сподели основаният в Катар старши член на Хамас Езат Ел Рашк. „ Многократно сме призовавали за комисия от Организация на обединените нации, Световната здравна организация и Червения кръст, която да ревизира лъжите на окупацията ", добави той.

Израелските сили нападнаха комплекса Шифа в сряда вечерта " за повторно за 24 часа ", заяви WAFA, формалната палестинска осведомителна организация. Използвани са булдозери и военни транспортни средства, заяви организацията, базирайки се на локални източници.

Свързаната с Хамас осведомителна организация Шехаб заяви рано в четвъртък, че израелски танкове са нахлули в Ал Шифа от южната страна на комплекса и че в региона се е чула пукотевица.

Байдън сподели пред кореспонденти, че прави всичко по силите си, с цел да освободи заложници, държани от бойци на Хамас, само че това не значи изпращане на американска войска.

Вашингтон ускори военното си наличие в Близкия изток, като изпрати два самолетоносача и спомагателни кораби в района, с цел да предотврати разпространяването на спора и да възпре Иран, дълготраен покровител на Хамас, да се намеси.

Върховният водач на Иран сподели на ръководителя на Хамас, когато се срещнаха в Техеран при започване на ноември, съгласно трима висши чиновници: Вие не ни предупредихте за вашата офанзива против Израел от 7 октомври и ние няма да влезем във войната от ваше име.

Аятолах Али Хаменей сподели на Исмаил Ханийе, че Иран ще продължи да оказва политическа и морална поддръжка на Хамас, само че няма да се намесва директно, споделиха ирански чиновници и чиновници на Хамас, осведомени с полемиките, които желаеха да останат анонимни, с цел да приказват свободно. Прочетете още

Йордания в сряда осъди с " най-строги думи " обстрела на Израел към йорданската полева болница в Газа, който рани седем чиновници, и сподели, че ще изчака резултатите от военното следствие, преди да предприеме правни и политически стъпки, с цел да потърси Израел виновен за " закононарушението ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР