Израелският премиер Бенямин Нетаняху в интервю за Wall Street Journal

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху в интервю за Wall Street Journal
Коментари Харесай

Киев без Железен Купол. Украйна обвинява Израел, че е преминал към Русия

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в изявление за Wall Street Journal изясни за какво страната му е изрично срещу предаването на Украйна на системата за противоракетна защита Железен Купол /Кипат Барзел, Iron Dome/. Има опасения, че тя, дружно с други израелски оръжия, може да се окаже в ръцете на Иран, акцентира Нетаняху.

Освен това Тел Авив се опълчва на доставката на Киев на " Железни куполи " освен от самия Израел - министър-председателят не даде зелена светлина на Вашингтон да трансферира тези израелски системи за противоракетна защита, които са на въоръжение и в американската войска.

За това Нетаняху получи " неодобрение " от украинския дипломат в Израел Евгений Корнийчук. Той назова страховете на израелския водач „ изцяло фиктивни и спекулативни догатки “, отбелязва WSJ. На 7 юни вестник Jerusalem Post заяви за безапелационното желание на украинската страна да получи Железния купол от Израел. Тогава дипломат Корнийчук съобщи: „ Искам израелското държавно управление да напусне зоната си на комфорт и да се върне към действителността. “

Когато стана ясно, че Украйна ще остане без израелската ПРО, Корнийчук упрекна Израел, че сякаш е заел страната на Русия, отбелязва същият Jerusalem Post.

Подобна реакция към този момент накара израелската страна да се чуди дали самият украински дипломат е в действителността. Израелското външно министерство има намерение да призове Корнийчук и да му направи " дипломатическо неодобрение ", написа вестникът. Разяснителният диалог е очакван за 3 юли.

До Палестина през Украйна

Изявлението на израелския министър председател опровергава всички предходни спекулации по тематиката за прехвърлянето на „ Куполите “ на въоръжените сили на Украйна, сподели Борис Долгов, откривател в Центъра за арабски и ислямски проучвания на Института по източни проучвания на Русия. Академия на науките, сподели IA Regnum.

Основната причина съгласно специалиста е явна. Днешна Украйна е извънредно корумпирана страна, а оръжията, доставени от Запада на режима в Киев за войната против Русия, се препродават в огромни количества на трети страни. Долгов напомни: единствено оня ден министър-председателят на Израел сподели, че западните оръжия, доставени на Украйна, към този момент са били видяни покрай израелските граници - разполагаем на арабските съседи на еврейската страна.

А Железният купол е единствената през днешния ден израелска система за противовъздушна защита, която сполучливо отблъсква ракетни офанзиви от палестински групировки, изясни военният наблюдаващ Михаил Онуфриенко пред IA Regnum.

Тази система за тактическа противоракетна защита, създадена от една от най-големите компании в израелския военно-промишлен комплекс Rafael, е предопределена за отбиване на тактически ракети с обхват от 4 до 70 км. Една батарея " Купол " покрива повърхност от към 150 квадратни километра.

Ситуацията с Железния купол обаче е малко по-сложна, прецизира Онуфриенко.

„ Стационарните системи, предопределени да останат не на фронтовата линия, а в дълбините на защитата, в случай че бъдат употребявани от киевския режим, най-вероятно биха покрили същия Киев “, споделя специалистът. - Оттам нататък няма да отидат на никое място и няма да бъдат препродадени. Това няма по какъв начин да се скрие, ще има величествен скандал. В последна сметка не става въпрос за Javelin или Stinger. Това е неповторима система, за която незабавно ще стане ясно от кое място идва и къде се появява.

Но в това време Израел може да се опасява от приключване на поверителна информация за Железния купол, признава Онуфриенко.

„ На първо място, приказваме за неповторими характерности, информацията за които ще ни разреши да създадем по-ефективни решения за превъзмогване на тази система за противовъздушна защита “, споделя източникът. Резултат: сходни приключвания на информация могат да създадат комплексите на територията на самия Израел по-малко ефикасни с всички произлизащи от това последици.

Заедно с Щатите, само че в рационални граници

Но главният претекст на Нетаняху не е страхът израелските технологии да попаднат в ръцете на Техеран, счита Онуфриенко. Според него общественото споменаване на Иран от Нетаняху в историята за доставката на Железния купол има по-скоро обреден темперамент.

„ Израел не желае да бъде надълбоко забъркан в украинското кръвопролитие на страната на Запада “, сподели източникът. „ Страната заема като цяло отчуждена позиция, макар че под натиска на Съединените щати обособени израелски оръжия и експерти се появиха в Украйна. “

Израелският водач в действителност не е подготвен да приказва намерено против Русия, склонен е Долгов.

„ Израел е съдружник на Съединени американски щати, върви в сходство с политиката на Съединените щати, само че до избран миг “, твърди специалистът. - Израел има ползи в развиването на стопански и някои културни, филантропични връзки с Русия, защото в Израел живеят много някогашни съветски жители, както и такива, които имат както съветски, по този начин и израелски паспорти. И забележителна част от тези жители въобще не са за поддръжка на украинския режим.

Наистина, Долгов е склонен: Израел извърши избрани доставки за Украйна, само че те не изглеждаха като ориентири. Ала даването на Железния купол на Киев щеше да наподобява прекомерно резонансно, щеше да има напълно друг медиен резултат.

Отслабването на Съединени американски щати кара Израел да дебютира като миротворец

Не бива обаче да се подценява и иранският фактор. Установяването на връзки сред Ислямската република и Саудитска Арабия основава спомагателни закани за Израел, означи Долгов.

Не бива да забравяме, че неотдавна Иран сполучливо тества лична хиперзвукова ракета, напомни в коментар за ИА Regnum Карине Геворгян, специалист - ориенталист. „ След това израелски експерти разясниха доста съществено това събитие в смисъл, че страната не може да стартира никакви войни, в това число прокси войни, против Иран “, разяснява тя.

В тази обстановка Израел, от една страна, не може да пренебрегне молбите на американските съдружници. Вашингтон, който управлява Украйна, лобира за съоръжение на въоръжените сили на Украйна с разнообразни съюзнически оръжия, в това число израелския Iron Dome. „ Израел остава стратегически съдружник на Съединените щати, администрацията на Белия дом, както актуалната, по този начин и предходните, неведнъж е заявявала, че главната цел на външната политика на Съединени американски щати в Близкия изток е да поддържа Израел “, споделя Долгов.

Но, въпреки това, въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток явно отслабва. През миналата година доверието в Съединените щати като ефикасен медиатор в близкоизточните каузи беше доста разтърсено. Най-ясното доказателство за това е неуспехът на начинанието на Вашингтон да сътвори „ арабско НАТО “, което да включва Саудитска Арабия, Йордания, Египет, други арабски страни и евентуално Израел.

„ Сега въобще не приказват за този проект, той изцяло се провали “, декларира Долгов.

Но Израел е витално заинтригуван от минимизиране на опасността от Иран, която, по мнението на локалните политици е повишена доста. В тази връзка, съгласно специалиста, Израел обърна внимание на положителните връзки сред Иран и Русия, както и Иран и Китай.

„ Известно е, че Нетаняху ще посети Пекин, с цел да организира диалози “, споделя Долгов. - И неотдавна Си Дзинпин сподели, че е подготвен да способства за уреждането на палестинско-израелския спор, това също е значим фактор. На собствен ред Китай и Русия към този момент са доста близки сътрудници и това също е значим фактор.

Ориенталистката Геворкян е съгласна: Нетаняху явно упорства за визита в Пекин и диалозите му с президента Си може в действителност да се състоят в близко бъдеще. Една от главните тематики за разискване, както показва тя, без подозрение ще бъде ирано-израелската борба.

Нетаняху ще предложи на китайското управление нищо повече от избран дипломатически формат с присъединяване на Китай, ориентиран към изглаждане на несъгласията сред Иран и Израел, счита Геворгян.

„ Това е много любопитно и защото няма дипломатически формат за този спор, Москва може да сътвори подобен “, твърди ориенталистката. „ Но в този момент е допустимо Пекин да сътвори подобен формат. “

Оттук и желанието на Израел да заобикаля жестове, които биха могли да се поясняват като решителна поддръжка за настоящия режим в Киев.

По турския пример

Онуфриенко съпоставя това разграничаване с позицията на Турция по време на Великата отечествена война.

„ Позицията на Анкара беше „ ние главно сме на страната на Германия, само че се опитваме да седим на два стола, тъй като обстановката може да се промени трагично “. Което в последна сметка избави Турция ”, споделя събеседникът на IA Regnum.

Израел още веднъж няма илюзии за настоящия режим в Киев, уверен е специалистът. „ Нацистките идеологически насоки са гаранция, че този режим в никакъв случай няма да бъде другар на Израел, без значение кой персонално оглавява държавното управление в Киев “, показва Онуфриенко.

По-рано израелски специалисти обясниха на ИА Regnum за какво Украйна няма да получи системата Iron Dome. Саймън Ципис, чиновник на Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив, означи, че единствено израелските военни могат да обслужват това съоръжение, което от своя страна няма да изпраща собствен личен състав за присъединяване във военните дейности в Украйна.

А някогашният изпълнителен шеф на Руския еврейски конгрес Бени Брискин уточни съображенията за положението на личната сигурност на Израел и обърна внимание на обстоятелството, че въпросът за доставката на Железния купол е един от дребното, по които както държавното управление на страната, по този начин и опозицията реализираха консенсус.

Съобщава се също, че доставеният в Украйна зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) " Пейтриът " от Съединени американски щати е бил изумен от съветска хиперзвукова аеродинамична ракета " Кинжал ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР