Израелският премиер Бенямин Нетаняху отложи спорната съдебна реформа в страната,

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отложи спорната съдебна реформа в страната,
Коментари Харесай

Демокрацията е застрашена: какво предстои в Израел?

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отсрочи противоречивата правосъдна промяна в страната, която провокира всеобщи митинги. " Реших да приключа второто и третото четене "  на законопроекта, съобщи Нетаняху в Йерусалим. Това значи, че той няма да бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание най-рано до края на април.

" Намираме се в разгара на рецесия, която заплашва главното единение сред нас ", аргументира се израелският министър-председател. Той предизвести за риск от революция, която би трябвало да бъде избегната непременно. " Всеки би трябвало да работи отговорно ", счита той. Затова протягал ръка към разговор.

Ще се резервира ли ръководещата коалиция?

За пръв път през 13-те седмици на протести по улиците излязоха и поддръжници на промените. В Йерусалим измежду тях се появи и министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир, който съгласно медийни изявления е заплашил, че ще напусне държавното управление, в случай че промяната не бъде призната. Правителството на Израел, което Нетаняху управлява, включва крайнодесни и религиозни партии.

Все отново стана ясно, че Бен Гвир се е съгласил с Нетаняху за отлагането, като в замяна в страната ще бъде основана " национална армия " под управлението на крайнодесния политик. Какво ще съставлява тя към този момент не е ясно. 

Протестите ще продължат до отхвърлянето на закона

Организаторите на митингите в Израел, които към този момент не престават седмици наред, оповестиха, че краткотрайното заледяване на препоръчаните промени не е задоволително. Демонстрациите ще продължат, до момента в който законопроектът не бъде отритнат в Кнесета.

Протестите в Израел не престават седмици наред.Снимка: Ilan Rosenberg/REUTERS

Десетки хиляди още веднъж излязоха по улиците, с цел да стачкуват против противоречивите проекти на държавното управление. Обявената стачка докара до съществени проблеми при въздушния трафик, от които бяха наранени десетки хиляди пасажери.

Израелските синдикати приканиха към стачните дейности, с цел да бъде спряно " безумието "  на държавното управление. Много търговски центрове и университети в страната затвориха порти. Израелските посолства по света и представители на стартъп фирмите последваха техния образец. Работата си ограничиха даже лечебните заведения.

Израелската полиция употребява водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращите, които блокираха съществени пътни артерии в страната.Снимка: Oren Ziv/AP/picture alliance

Напрежението набъбна през уикенда, откакто Нетаняху в профил министъра на защитата Йоав Галант поради рецензиите му към препоръчаната промяна, която ще даде на държавното управление по-голям надзор върху решенията на Върховния съд и назначението на съдиите. Според протестиращите независимостта на правосъдната власт, затова и демокрацията в Израел, са застрашени. Част от съдружните сътрудници на Нетаняху - измежду които и Бен Гвир - упорстват промяната да се организира непременно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР