Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща могъщо отмъщение“ срещу Хамас след

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща могъщо отмъщение“ срещу Хамас след
Коментари Харесай

Заложниците на Хамас, задържани в Газа, усложняват израелския отговор на нахлуването

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание „ могъщо възмездие “ против Хамас след трагичното изненадващо навлизане в страната в събота, 7 октомври, като в същото време акцентира значимостта на спасяването на „ забележителния брой “ арестувани сега заложници. Докато фамилиите се активизират, с цел да намерят изчезналите си близки, Израел би трябвало да балансира сред сложните взаимни отстъпки.

Във видео, публикувано в обществените медии, 25-годишна китайско-израелка на име Ноа е показана по какъв начин е отвлечена от мъже на мотоциклети, до момента в който тя участва на музикалния фестивал „ Tribe of Nova “ в пустинята Негев в Южен Израел. След изненадващата атака на Хамас против Израел в събота, десетки видеоклипове от този темперамент станаха вирусни, предизвиквайки интернационално неодобрение.

Според Израел към хиляда членове на терористичната формация Хамас са взели участие в огромната интервенция на бомбардировки и въоръжени набези. С към момента продължаващите конфликти в понеделник на няколко места към този момент са регистрирани стотици смъртни случаи и десетки отвличания.

Израелски заложници, в това число боен личен състав и „ дами, деца, бебета, възрастни хора и инвалиди “, са държани „ в обилни количества “ в Газа, призна Нетаняху в събота.

В неделя вечерта почитан чиновник на Хамас удостовери, че групата държи над 100 души като заложници след нападението против Израел. Ал Касам, въоръженото крило на Хамас, твърди, че държи " десетки " израелски бойци " подслонени на безвредни места и съпротивителни тунели ", в това число " високопоставени офицери ".

Ръководителят на Палестинския ислямски джихад също съобщи в телевизионно предаване тирада, че неговата група държи десетки „ израелски пандизчии “ в Газа.

Семейства без отговори

Родители и родственици на изчезналите организираха конференция в неделя в Тел Авив, изразявайки своето обезсърчение и призовавайки държавното управление за помощ.

Като Ноа, дъщерята на Мерав Лешем Гонен присъстваше на музикалния фестивал " Tribe of Nova " на 10 километра от линията Газа, когато беше атакуван от въоръжени мъже. Говорейки на конференцията, Гонен разказва последния път, когато се е чула с щерка си, която й се е обадила, до момента в който се е криела от нападателите. „ Говоря по телефона с нея и й споделям „ обичаме те “ и „ всичко е наред “, споделя Гонен. „ Знам, че неистина, тъй като нямаме отговори. “

Според предварителните отчети към 250 души са починали по време на нападението против музикалния фестивал, до момента в който няколко други са били отвлечени от въоръжени мъже.

За Винсент Лемир, историк и някогашен шеф на Френския проучвателен център в Йерусалим (CRFJ), събитията от уикенда бележат повратна точка за цялата страна. „ Това е невиждано в историята на израелско-палестинския и израелско-арабския спор “, той споделя. „ Населението е изцяло травматизирано. “

Двойни и непознати жители също са измежду взетите за заложници. Израелският дипломат в Съединените щати Майкъл Херцог уточни, че американски жители са били взети за заложници. Според тайландското външно министерство осем тайландски служащи са били ранени, 12 убити и 11 пленени.И минимум осем френски жители към момента са в неопределеност, „ мъртви или взети за заложници от Хамас “, съгласно Майер Хабиб, народен представител, представляващ френски жители в чужбина, в това число в Израел.

Германското външно министерство също оповестява за няколко германо-израелци, отвлечени от Хамас, което не прецизира броя на забърканите лица.

Журналистът от CNN Андерсън Купър беседва с германо-израелката Рикарда Лук, която споделя, че я е разпознала щерка в безсъзнание в кола с палестински екстремисти във видео онлайн.

За да подкрепят фамилиите в търсенето на близки и да се опитат да координират информацията, израелската полиция и гражданската отбрана откриха „ комаден център за изчезнали лица “ в Лод, на 15 километра югоизточно от Тел Авив.

Разменна монета

Отвличането на бойци и цивилни усложнява отмъщението на IDF, споделя Хелоиз Файе, експерт по Близкия изток във Френския институт за външни връзки (IFRI).

„ Знаем, че Израел придава висока стойност на заложниците си “, споделя Файет, припомняйки случая с френско-израелския боец Гилад Шалит, сменен през 2011 година за над 1000 палестински пандизчии.

В понеделник Хамас разгласи, че четирима „ пандизчии “ са били убити в Ответните удари на Израел по Газа. „ Ще бъде ли готово държавното управление да пожертва стоте израелци или жители с двойно поданство като заложници, с цел да обезврежда опасността на Хамас посредством широкомащабна въздушна интервенция? “ пита Файет.

Вторият вид за Израел е да организира наземна интервенция в Газа, само че това също включва съществени опасности, споделя Лемир. „ Ще има стотици жертви [IDF], тъй като ще би трябвало да завладяват Газа улица по улица “, споделя той.

Според израелските медии армията е мобилизирала 300 000 резервисти, невиждан ход в историята на Израел. Въпреки това, Нетаняху не демонстрира доста податливост да организира наземни акции в Газа до момента в дългата си политическа кариера.

„ Жестоката действителност е, че Хамас е взел заложници като застраховка против израелско възмездие, изключително масирана сухопътна офанзива, и с цел да ги замени за палестински пандизчии ", сподели Аарон Дейвид Милър, старши помощник във Фондацията за интернационален мир Карнеги, пред Ройтерс.

Преговорите за освобождението на заложниците са най-вероятният резултат, споделя Лемир. „ В момента е мъчно да се види по какъв начин крайнодясно държавно управление и министри като Бен Гвир [министър на националната сигурност] и Смотрич [министър на финансите] биха могли да поемат политическата цена “, споделя Лемир. „ Но от моя позиция, това е най-вероятният вид. В предишното Израел постоянно е водил договаряния, с цел да обезпечи освобождението на заложниците си. “

Според оценки към 4500 палестинци сега са арестувани в Израел, наказани или чакащи развой за " терористична активност ". „ Нашите арестувани в (израелските) затвори, тяхната независимост е надвиснала. Това, което имаме в ръцете си, ще освободи всички наши пандизчии “, сподели Салех ал-Арури, заместник-шеф на политическото бюро на Хамас, в изявление за Al-Jazeera, в очакване на бъдещи договаряния.

 

Тази публикация е преведен от оригинала на френски

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР