Израелският парламент одобри вчера реформа, която цели да се улесни

...
Израелският парламент одобри вчера реформа, която цели да се улесни
Коментари Харесай

Израелският парламент одобри реформа, улесняваща абортите

Израелският парламент утвърди през вчерашния ден промяна, която цели да се улесни достъпът до аборт. Министърът на опазването на здравето Ницан Хоровиц дефинира тази стъпка като цялостна диаметралност на репресивното, съгласно него, решение на Върховния съд на Съединени американски щати, съобщи Франс прес.



Абортите са легални в Израел, само че би трябвало да бъдат утвърдени от комисия на здравното министерство след персонално посещаване, съгласно процедури, въведени през 70-те години на предишния век, които не бяха преразглеждани.

Вчера Народното събрание резервира изискването процедурата да се утвърждава от министерска комисия, само че позволи здравно застрахователните каси да правят аборти в общностните центрове, а освен в лечебните заведения или в огромните клиники. Освен това дамите ще могат да подават заявление онлайн и няма да са задължени да дават персонално показания пред комисията, мярка, която министърът дефинира като евентуално унизителна и ненужна.

" В продължение на над 30 години здравното министерство работеше съгласно архаични правила, подтикващи членовете на комисията да създадат всичко по силите си, с цел да понижат броя на ненужните аборти, в това число като приканват дамите да преразгледат избора си /да създадат аборт/ ", акцентира Хоровиц, водач на лявата партия " Мерец ". Според него утвърдената през вчерашния ден промяна ще вкара по-прости и по-прогресивни правила, " с което ще укрепи правото на дамите да разполагат с тялото си ".

Министърът порица " репресивното " решение, взето от Върховния съд на Съединени американски щати, който в петък анулира правосъдно решение, гарантиращо правото на американките да правят аборт.

Новите израелски правила влизат в действие след три месеца, с цел да може министерската комисия да има време за акомодация.

По най-нови данни, през 2020 година 17 548 дами в Израел са поискали позволение за осъществяване на аборт, 17 358 (98,9%) са го получили, а 16 430 от тях са се подложили на процедурата.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР