Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се сблъска с нарастващо напрежение върху

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се сблъска с нарастващо напрежение върху
Коментари Харесай

Коалицията на Нетаняху е в напрежение след гласуваната резолюция на ООН за Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се сблъска с възходящо напрежение върху разграничената си коалиция във вторник, откакто гневното опълчване с Вашингтон утежни различията по отношение на предложенията за набиране на ултраортодоксални евреи в армията, предава " Ройтерс ".

Израелските медии оповестиха, че съвещанието на кабинета за разискване на плануваните промени в закона за военната тегоба е било анулирано, като остават единствено дни преди държавното управление да показа оферти пред Върховния съд. Запитан за отчетите, асистент на Нетаняху сподели, че съвещание на кабинета към момента не е планувано.

Задържането пристигна ден откакто към този момент обтегнатите връзки на Нетаняху с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, се утежниха в допълнение след решението на Вашингтон да не наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която желае неотложно преустановяване на огъня в Газа.

На фона на възходящия интернационален напън за прекъсване на боевете и прекъсване на израелските проекти за започване на сухопътна офанзива против град Рафах в южната част на Газа, Нетаняху анулира планувано посещаване във Вашингтон на двама от най-старшите си сътрудници, които трябваше да изслушат концепциите на Съединени американски щати по отношение на оперативните други възможности.

Откритата проява на непокорство от най-силния съдружник на Израел беше приветствана от неговите религиозно-националистически съдружни сътрудници, само че индиректно подложена на критика от центристкия някогашен министър на защитата Бени Ганц, който се причисли към военния кабинет предходната година и който сподели, че делегацията би трябвало да отиде във Вашингтон.

Въпреки спадащите рейтинги на утвърждение за самия Нетаняху, изследванията демонстрират, че израелската общност значително поддържа решимостта на държавното управление да разбие " Хамас " като военна мощ в Газа, което му дава мотивация да се намеси против Вашингтон. Разделенията обаче подчертаха възходящия напън върху държавното управление в интернационален проект.

Консервативният вестник Israel Hayom, който нормално поддържа Нетаняху, поддържа решението да не се изпраща делегацията, само че сподели, че публичната поддръжка от страна на Байдън е това, от което Израел се нуждае повече от всеки път в миг, когато " легитимността на неговите дейности се разпада с плашеща скорост ".

Позицията на Нетаняху остава подвластна от поддържането на обединението му с твърдо десни религиозни националистически партии, които уверено се опълчват на всяко спиране на войната или всяка отстъпка на интернационалните претенции за широкообхватно политическо съглашение с палестинците.

Но законът за наборната тегоба, който евентуално би могъл да отстрани изключенията, възпрепятстващи ултраортодоксалните евреи да служат в армията, се оформя като забележителна спънка, наблягайки дългогодишното разделяне сред всемирски и религиозни израелци.

Предложенията изостриха раздялите сред съдружниците на министъра на защитата Йоав Галант, който настояваше за разширение на законите за наборната военна работа, и ултраортодоксалните партии в обединението, които желаят изключенията да останат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР