Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху омаловажи пакета за съдебна реформа на

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху омаловажи пакета за съдебна реформа на
Коментари Харесай

Мащабни протести в Израел, Нетаняху за съдебната реформа: Това е малка корекция

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху омаловажи пакета за правосъдна промяна на дясното си държавно управление в изявленията за американски медии, като го назова „ дребна промяна “ и отхвърли интернационалните и вътрешните рецензии.

„ Описва се като края на израелската народна власт - мисля, че това е неуместно и когато пристрастеностите се уталожат, всички ще го видят “ , сподели Нетаняху пред ABC.

Той дефинира измененията, които трансферират част от властта от правосъдната система към определените чиновници, като опит за намиране на баланс.

„ Трябва да го поправяме и това е, което преди малко направихме. Това е дребна промяна “, сподели той, като повтори тези думи в настрана изявление за CNN.

В понеделник Нетаняху и съдружните му съдружници прокараха в Народното събрание законопроект, който съгласно съперниците му отваря пътя към по-авторитарно ръководство посредством ограничение на клаузата за „ аргументираност “, употребена от Върховния съд за анулация на държавни решения, които съдиите считат за противоконституционни.

Хиляди израелци излязоха по улиците на съвсем ежедневни митинги против промените. Те получиха и сериозна интернационална поддръжка, в това число от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Нетаняху повтори, че Байдън „ при последния ни диалог ме предложения в Белия дом през есента - мисля, че е през септември “.

Въпреки това от офиса на Байдън още веднъж отхвърлиха да уточнят дали срещата на двамата водачи ще се състои в Белия дом или на друго място, като говорителката Карин Жан-Пиер съобщи, че „ двамата са се съгласили да се срещнат в Съединени американски щати по-късно тази година “.

Хиляди израелци стачкуваха нощес в Тел Авив против гласуването от Народното събрание на първата част от противоречивата промяна на правосъдната система , прокарвана от дясното държавно управление, съобщи Франс прес.

Развели синьо-бели израелски флагове, стачкуващи се събраха нощес и скандираха „ Демокрация, народна власт! “ в Тел Авив. Там е епицентърът на митингите след представянето на законопроекта за правосъдната промяна през януари.

Реформата, която има за цел да разшири властта на чиновниците на изборна служба за сметка на тази на магистратите, провокира разделяне в страната и едно от най-големите протестни придвижвания в историята на Израел.

Правителството счита, че е належащо да се обезпечи по-добър баланс сред трите управляващи само че съперниците виждат в измененията опасност за демокрацията и се притесняват, че това отваря пътя към клатушкане към авторитаризъм.

Текстът, утвърден в понеделник, е първият от включените в промяната законопроекти, който става закон.

Протестите започнаха след гласуването в Кнесета късно през нощта в понеделник и полицията употребява водни оръдия, с цел да разпръсне множеството.

Организаторите на митингите бяха оповестили нови манифестации тази седмица.

Критиците на министър-председателя, който е обвиняем за корупция, го упрекват, че е желал да употребява правосъдната промяна, с цел да смекчи възможна неоправдателна присъда против него, изказване, което Нетаняху отхвърля.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР