Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че ще отложи своята ключова

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че ще отложи своята ключова
Коментари Харесай

Нетаняху: Не трябва да има гражданска война в Израел

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че ще отсрочи своята основна правосъдна промяна за идната парламентарна сесия. Това се случи на фона на следващите всеобщи митинги против промяната в цялата страна.

 
Воден от национална отговорност, от волята да избегна разрива измежду хората, взех решение да прекратя второто и третото четене на закона в този мандат на Кнесета, с цел да дам време за реализиране на необятен консенсус за приемане на законодателството по време на идващия мандат на Народното събрание. Израелски жители, не съм подготвен да раздирам и деля хората. Три месеца споделях, че ще обърна всеки камък, с цел да реализира решение. Не сме изправени пред врагове, а пред братя. Казвам тук и в този момент: не би трябвало да има революция.
Бенямин Нетаняху – министър председател на Израел 

След изказването на Нетаняху главният синдикат в страната анулира националната стачка. Тя бе оповестена в понеделник сутринта, откакто министър председателят уволни министъра на защитата Йоав Галант.

Не се чака обаче митингите да затихнат или спрат, защото Нетаняху единствено отсрочи промяната, която би дала повече пълномощия на държавното управление против дейностите на Върховния съд, а не се отхвърли от нея. Сега законопроектът ще бъде оставен за лятната сесия на Народното събрание.

 

Противници и поддръжници на Нетаняху отново са на улиците

Вълнението в Израел не стихва. Въпреки решението на премиера Бенямин Нетаняху да отсрочи правосъдната промяна, стотици хиляди жители още веднъж бяха на улиците. От Йерусалим предава кореспондентът на Euronews Румъния Андрей Нуреску. 

 

Полицейските сили са съществено обезпокоени от ескалиращото принуждение от страна на протестиращите тук, в центъра на Йерусалим, където се организират два всеобщи митинга. В последните часове има и контрапротест, който поддържа премиера Бенямин Нетаняху, само че множеството от протестиращите са срещу решенията му от последните дни, и най-много уволнението на министъра на защитата (Йоав) Галант. Сега изискването, сложено от Нетаняху, е Галант да подаде оставка от Кнесета, израелския парламент, и може да се върне в държавното управление. Напрежението е доста високо, тук в центъра на Йерусалим и полицейските сили са многочислени в този квартал.

От Йерусалим Андрей Нуреску, Euronews Румъния.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР