Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че се въвежда полицейски час

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че се въвежда полицейски час
Коментари Харесай

Израел въвежда полицейски час заради ръст на заразените с COVID-19

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че се вкарва полицейски час в към 40 града, мощно наранени от ковид, само че се отхвърли да приложи рекомендациите за цялостно затваряне след опозиция от страна на политически авторитетни религиозни политици, заяви Асошиейтед прес. 

Мерките бяха оповестени късно в неделя след часове на съвещания. Правителството беше насила да вкара нови ограничения, откакто не съумя да постави епидемията под надзор. До момента COVID-19 е лишил живота на над 1000 души в Израел, а новите случаи остават на рекордни нива, предава Българска телеграфна агенция.

Полицейският час ще влезе в действие през днешния ден. Той ще обгръща интервала от 19 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. На жителите няма да бъде позволено да излизат по-далеч от 500 метра от вкъщи си, а несъществените обекти ще бъдат затворени. Засега не е ясно какъв брой дълго ще бъдат в действие рестриктивните мерки.
Обявяването на ограниченията става по-малко от две седмици преди еврейската нова година.

Разрастването на епидемията докара до опасения, че страната ще бъде принудена да премине към цялостно затваряне по време на идния празничен интервал, който се характеризира с всеобщи пътувания и огромни фамилни събирания.

Под мощен обществен напън през юли Нетаняху назначи доктор Рони Гамзу за народен " планов управител " по въпросите на ковид. Гамзу настояваше за цялостно затваряне на регионите, най-тежко наранени от епидемията. Тези точки са най-вече в израелските арабски и ултраортодоксални еврейски общности. 

Ултраортодоксалните водачи обаче се опълчват изрично на цялостното затваряне и заплашиха да не се подчинят на разпорежданията. Ортодоксалните партии са основни сътрудници в ръководещата коалиция на Нетаняху. Като компромисно решение Нетаняху разгласи, че тези " червени " зони ще бъдат сложени под нощен комендантски час, учебните заведения ще бъдат затворени и ще бъдат въведени ограничавания за обществените събирания.

Израел беше апетитен за образец напролет за бързите си ограничения, с които сложи разпространяването на болестта под надзор. Правителството на Бенямин Нетаняху обаче беше подложено на критика за прекомерно ранното отваряне на стопанската система през май. От тогава новите случаи доближиха до рекордни нива, като в последно време Израел записва към 3 хиляди случая на денонощие. Общо до момента в страната са регистрирани съвсем 130 хиляди случая, от които повече от 26 хиляди са дейни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР