Бен-Гвир казва, че правата на Израел имат предимство пред свободата на движение на палестинците

...
Израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир открито призна,
Коментари Харесай

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир открито призна, че правото му да се движи безпрепятствено е по-високо от свободата на движение на палестинците в окупираните Западен бряг, предизвиквайки възмущение.

„Моето право, правото на жена ми и децата ми да се движат из Юдея и Самария е по-важно от свободата на движение за арабите“, каза той в интервю за Channel 12 News в сряда вечерта, използвайки библейския термин за окупираната територия.

Обръщайки се директно към журналиста Мохамад Магадли, който е палестински гражданин на Израел, Бен-Гвир каза: „Съжалявам, Мохамад, но това е реалността.“

Бен-Гвир, известен като мразещ палестинците религиозен крайнодесен провокатор, контролира подразделението на граничната полиция на Израел в окупирания Западен бряг. Той живее в Кирят Арба, едно от най-радикалните еврейски селища на окупирания Западен бряг.

Съгласно международното право, заселванията в окупирани земи се считат за незаконни и огромна пречка пред всяка идея за решение с две държави.

Бен-Гвир е осъждан няколко пъти по обвинения в подкрепа на еврейска „терористична организация“ и в подбуждане към расизъм срещу араби и неевреи. Той е известен и със своя анти-ЛГБТК активизъм.

Някои израелски журналисти реагираха с възмущение в социалните медии на коментарите на Бен-Гвир, като посочиха, че той признава апартейда в ефир.

Израелският журналист Нир Гонтарз каза, че коментарите на Бен-Гвир едва ли са изненадващи.

„Той просто описа реалността такава, каквато е“, написа Гонтарц на X, сайтът, известен преди като Twitter. „Тази реалност е създадена от леви и десни [израелски] правителства.“

Ахмад Тиби, палестинско-израелски член на Кнесета, каза: „За първи път израелски министър признава в ефир, че Израел налага режим на апартейд, основан на еврейско надмощие.“

Хансен Маджадли, палестински редактор и колумнист в израелския всекидневник Haaretz, укори „мързела“ на Бен-Гвир.

„Проблемът ми с това същество не е, че той е расист“, пише тя на X. „В края на краищата съм срещала расисти като него и повече през целия си живот в единствената демокрация в Близкия изток. Проблемът ми с него е, че той просто е мързелив и като цяло му липсва стил.“

Водещият на MSNBC Мехди Хасан разкритикува Съединените щати за финансиране и съучастие в израелския апартейд.

„Междувременно базираните в САЩ защитници на Израел се ядосват, ако кажете думата на А, въпреки че израелски министър открито и гордо го признава“, каза той.

САЩ предоставят на Израел – най-големият кумулативен получател на чуждестранна помощ от САЩ – средно 3,8 милиарда долара военна помощ годишно.

През 2021 г. няколко водещи международни, израелски и палестински правозащитни организации публикуваха подробни доклади, описващи Израел като държава на апартейд и го държат отговорен за третирането на палестинците като „нисша расова група“.

САЩ и Европейският съюз защитиха Израел, като първият прие резолюция миналия юни, в която се обявява, че Израел „не е расистка държава или държава на апартейд“.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР