Израелските високотехнологични стартъпи са набрали 1,5 млрд. долара през четвъртото

...
Израелските високотехнологични стартъпи са набрали 1,5 млрд. долара през четвъртото
Коментари Харесай

Израелските стартъпи продължават да набират милиарди въпреки войната

Израелските високотехнологични стартъпи са набрали 1,5 милиарда $ през четвъртото тримесечие на 2023 година, сочат предварителни данни от четвъртък, което е знак, че задграничните вложители към момента влагат в израелската стaртъп промишленост макар войната с палестинската формация „ Хамас “.

Изследователският център на Israel Venture Capital (IVC) и LeumiTech декларират, че набирането на средства през тримесечието до 26 декември е спаднало с 15% по отношение на третото тримесечие, само че са подписани 75 покупко-продажби. Войната стартира на 7 октомври.

Финансирането на ранен стадий, известно като seed, е на стойност 220 млн. $ в 31 кръга.

В отчета се показва, че задграничното присъединяване се е нараснало през четвъртото тримесечие след спад при започване на 2023 година, като се споделя, че " наличието на задгранични вложители е забележителен индикатор за съществуването на средства за вложения ".

Миналата седмица група от 70 ръководители на американски софтуерни компании дойде в Израел в символ на поддръжка за страната, напомня Reuters.

Главният изпълнителен шеф на LeumiTech Миа Айзен-Цафрир разяснява пред осведомителната организация, че данните за четвъртото тримесечие, са " индикация за високата резистентност на израелската високотехнологична промишленост и значимо увещание за ролята, която този бранш в израелската стопанска система има изключително в наши дни ".

Високите технологии обезпечават 12% от заетостта, повече от половината от износа на Израел, 25% от налозите върху приходите и съвсем една пета от общото икономическо произвеждане. Най-малко 15% от работещите в софтуерния бранш са призовани на военна работа в запаса.

Като цяло израелските стартъпи са набрали към 7 милиарда $ през 2023 година по отношение на близо 16 милиарда $ през 2022 година - основно през първата половина на годината, преди международната стопанска система да стартира да се забавя.

В допълнение към спада на финансирането, дължащ се на стопанската система, задграничните вложители бяха изплашени и от проекта на Израел да преразгледа правосъдната си система - предложение, което в това време беше отсрочено поради многохилядни митинги.

Айзен-Цафрир декларира, че 2023 година отразява завръщане към равнищата на вложенията и размера на активността от 2018 година и 2019 година - преди пиковите години на относителни аномалии през 2020-2022 година През 2021 година набирането на средства от израелски софтуерни започващи предприятия доближава 26 милиарда $ в 779 кръга.

Главният изпълнителен шеф на IVC Бен Клайн счита, че 2023 година е предизвикателство за израелската стопанска система и високите технологии.

" Резултатите от цялата година, изключително от четвъртото тримесечие, поддържат оптимистичния метод към локалната промишленост ", споделя той. " Въпреки сложността, равнището на присъединяване на задграничните вложители е явен знак за привлекателността на израелските високотехнологични компании, даже в сложни времена ".

Технологичната стартъп екосистема на Израел

Израел има динамична и сполучлива стартъп екосистема с над 6000 дейни стартъпа и стопанска система, доминирана от високите технологии и предприемачеството. Страната е известна като " нацията на стартъпите " и сега е преди всичко в Близкия изток и на трето в света във връзка с стартъп екосистемата си.

В последните години израелската стартъп промишленост съумява да трансформира една разрастваща се стопанска система с ниска продуктивност във високоефективна развита стопанска система и генерира данъчни доходи за страната както от изходящи облаги, по този начин и от високи заплати.

Израелското държавно управление играе забележителна роля в поддръжката на екосистемата, като Програмата за софтуерни инкубатори и Израелският орган за нововъведения дават няколко начинания за поддръжка, в това число безплатни средства за отчасти покриване на разноските за научноизследователска и развойна активност.

Университетите в страната, като да вземем за пример Университетът в Тел Авив, също играят забележителна роля за триумфа на екосистемата, създавайки технологии, нововъведения и проучвателен артикули, които след това се продават по целия свят и обгръщат разнообразни браншове.

Екосистемата е изправена и пред провокации, в това число продължаващата война в района, която няма по какъв начин да не повлияе върху вложенията и възвръщаемостта за вложителите. Въпреки това се чака екосистемата да остане устойчива в дълготраен проект, като продължаващите старания в региона на научноизследователската и развойната активност са ориентирани към възстановяване на успеваемостта, сигурността и рентабилността на другите технологии.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР