Израелските сили за отбрана (ИСО) наредиха на 1 100 000

...
Израелските сили за отбрана (ИСО) наредиха на 1 100 000
Коментари Харесай

Мисия невъзможна: Евакуацията на 1 100 000 от Газа е абсурдна!

Израелските сили за защита (ИСО) подредиха на 1 100 000 цивилни, които сега се намират в северната част на линията Газа, да се реалокират на юг, преди армията да стартира сухопътна интервенция против палестинската ислямистка формация " Хамас " в отговор на кръвопролитното нахлуване против Израел от предходната събота, написа Българска телеграфна агенция.

Както Организация на обединените нации, по този начин и Световната здравна организация (СЗО) незабавно приканиха Израел да анулира заповедта, като предизвестиха, че тя ще докара до филантропична злополука, без значение дали хората ще могат да се реалокират, или не.

" Ужасяващите набези в Израел не могат да оправдаят безграничното заличаване на Газа ", съобщи Международният комитет на Червения кръст, като добави, че апелът за евакуация на северната част на Газа нарушава интернационалното право. Друга филантропична организация, работеща в Газа - Норвежкият съвет за бежанците, предизвести, че евакуацията е равносилна на " военно закононарушение ".

Израелската войска не се отхвърля от проекта проектите си за сухопътна интервенция против Газа, само че през вчерашния ден смекчи позицията си във връзка с изискванията за евакуацията, като уточни, че няма да има краен период. " Разбираме, че това ще отнеме време ", съобщи пред публицисти контраадмирал Даниел Хагари, основен боен представител на Инженерингова стопанска организация, представен от ".

" Хамас " се обърна към жителите на Газа да не се поддават на апелите на Израел за евакуация от северната част на анклава. " Нашият палестински народ… отхвърля заканите, отправяни от окупационните водачи, и апелите им към палестинците в Газа да изоставен домовете си и да се реалокират на юг или в Египет ", сподели Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на " Хамас ", в изказване, изпратено по електронната поща на новинарския отдел на американската телевизия Ен Би Си нюз.

Израел и Египет, единствените непосредствени съседи на Газа, които са наложили обсада на бедната територия от 16 години, отхвърлиха да разрешат на хората да преминат границите им, отбелязва още в. " Ню Йорк таймс ". Кайро разгласи, че ще допусне филантропична помощ, само че единственият граничен пункт от Египет беше блокиран от израелски удари. Днес генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че на летището на египетския град Ел Ариш, ситуиран в Северен Синай, е кацнал аероплан с лекарства за жителите на анклава.

Организация на обединените нации проверява потреблението на фосфорни муниции против Газа и Ливан

Междувременно Организация на обединените нации през вчерашния ден съобщи, че нуждае от " повече време ", с цел да проверява хипотетичното потребление на фосфорни бомби от Израел в Газа. " Запознахме се със известията и ще ни би трябвало повече време и достъп, с цел да можем да проведем следствие ", съобщи на конференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на индивида, представена от. Тя означи, че Организация на обединените нации не разполага с " никаква информация " по въпроса, която може да показа, само че добави, че е " значимо да се направи съответното следствие, с цел да се разбере какво се е случило. "

В четвъртък вечерта правозащитната организация заяви, че е проверила видеозаписи, показващи голям брой удари с артилерийски снаряди с бял фосфор над Газа и Ливан в интервала сред 10 и 11 октомври. " Използването на бял фосфор от Израел при военни интервенции в Газа и Ливан излага цивилното население на риск от съществени и дълготрайни пострадвания ", предизвести представител на организацията. Белият фосфор има забележителен запалим резултат, който може съществено да обгори хора и да подпали постройки, ниви и други цивилни обекти наоколо. " Използването на бял фосфор в Газа, един от най-гъсто обитаемоте региони в света, усилва риска за цивилните и нарушава възбраната на интернационалното филантропично право за излагане на цивилни на непотребен риск ", добавя " Хюман Райтс Уоч ".

На фона на бързо ескалиращата филантропична злополука в палестинския анклав, редица специалисти предизвестяват, че е невероятно да се извърши настояването на Израел за евакуация на популацията от северната част на Газа.

Защо заповедта на израелската войска за евакуация от северната част на Газа е неизпълнима?

Пътуването от най-северната точка на Ивицата Газа, граничния пункт Ерез, до Вади Газа е към 17 км и при положителни условия ще отнеме към четири часа пешком, отбелязва.

Районът, в който е поискана евакуация, включва град Газа, 11 лечебни заведения, три комплекса на Организация на обединените нации и два бежански лагера. Въпреки че има лечебни заведения и бежански лагери в южната част на анклава, по-голямата част от незасегнатата инфраструктура е съсредоточена към град Газа.
Едно от най-гъстонаселените места на Земята
При извънредно високата плътност на популацията и унищожената инфраструктура на Газа всеки, който се насочи на път, ще би трябвало да се оправи с въздушните удари и с изпепелените региони, в които няма съвсем никаква храна и вода.

Според Ахмад Бостан, шеф по връзките и маркетинга в " Пени апиъл ", който работи в палестинските територии от 2014 година, има няколко аргументи, заради които всеобщата евакуация е на практика невъзможна.

Първата е гъстотата на популацията. В град Газа на квадратен километър се падат до 500 души. " Газа е едно от най-гъсто обитаемоте места на Земята ", съобщи той пред " Скай нюз ".

Матю Тръскот, началник на отдела за филантропична политика в благотворителната организация " Оксфам интернешънъл ", е бил в Газа по време на войната през 2014 година " Улиците в Газа са безусловно равни. Катериш се по парчета, здания, които са били бомбардирани и заплашват да паднат върху теб във всеки един миг. Вървиш през военна зона ", описа той. Хората, които към този момент са изгубили домовете си при въздушните удари, също спят по улиците, което основава още по-малко пространство за напредване, добави Тръскот.
Използването на транспортни средства крие големи опасности
Тъй като до 80% от популацията разчита на филантропична помощ, голямото болшинство от жителите на анклава няма достъп до транспортни средства. А всеки, който има подобен, рискува да бъде погубен при въздушен удар, в случай че се наложи да го употребява за евакуация. " Инфраструктурата е в най-лошото си положение от доста време насам. И когато някой се качи в транспортно средство, той се излага на голям риск ", сподели Бостан.

Тръскот напомни, че доставките на гориво са блокирани през последната седмица, тъй че съвсем никой не може да кара.
Бременни дами, деца и хронично заболели, които не могат да пътуват
Според палестинското министерство на опазването на здравето от събота до през вчерашния ден са убити минимум 1537 палестинци, като най-малко 500 от тях са деца, а над 270 са дами. Около 6000 ранени са настанени в лечебни заведения, чиито потенциал е съвсем привършен. Очаква се през идващите дни да свършат медицинските консумативи, както и опциите за доставяне с електричество на лечебните заведения в района.

Джеймс Денселоу, началник на отдела за спорове и филантропично покровителство в английската организация " Спасете децата ", съобщи пред " Скай нюз ", че в Газа живеят огромни групи уязвими лица. Там има над 50 000 бременни дами, 5000 от които би трябвало да родят през идващия месец. " Ако сте дете в неонатологично поделение в болница в част от Газа, която се изтегля, какъв късмет имате ", попита той.

СЗО през вчерашния ден съобщи, че е невероятно да бъдат евакуирани уязвими болнични пациенти от северната част на Газа. " Има тежко заболели хора, чиито пострадвания значат, че единственият им късмет за оцеляване е да бъдат на животоподдържащи устройства, като механични вентилатори ", съобщи представителят на СЗО Тарик Яшаревич. " Така че преместването на тези хора е смъртна присъда. Искането здравни служащи да вършат това, е извънредно грубо ", акцентира той

" Това е единствено началото ", предизвести израелският министър председател

" Това е единствено началото ", закани се израелският министър председател Бенямин Нетаняху в телевизионно послание, направено в четвъртък вечерта, до момента в който израелската войска стартира да се приготвя за сухопътна интервенция в линията Газа. " Ще приключим тази война по-силни от всеки път. Ще унищожим " Хамас ", даде обещание Нетаняху.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР