Израелските сили използваха смъртоносна сила без оправдание“, когато застреляха и

...
Израелските сили използваха смъртоносна сила без оправдание“, когато застреляха и
Коментари Харесай

Израелските сили убиха Абу Аклех „без оправдание“, казва разследването на ООН

Израелските сили използваха „ смъртоносна мощ без опрощение “, когато гръмнаха и убиха журналистката на Al Jazeera Ширин Абу Аклех в окупирания Западен бряг, нарушавайки нейното „ право на life ”, съгласно нов отчет на проверяващ орган с мандат на Организация на обединените нации.

Независимата интернационална анкетна комисия на Организация на обединените нации за окупираната палестинска територия, в това число Източен Йерусалим и Израел, „ стига до заключението на рационални учредения, че израелските сили са употребявали смъртоносна мощ без опрощение според интернационалното право за правата на индивида “, се споделя в отчет, оповестен в понеделник.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла. Анализ: Сроковете на Израел към палестинците в Газа са провалени Най-малко 199 души са държани в плен от Хамас, споделя Израел Хуманитарна помощ заседна на границата с Газа, защото СЗО предизвестява за „ злополука “ завършек на списъка

Абу Аклех, палестински американец и прочут сътрудник на основаната в Доха медийна мрежа, беше прострелян в главата, до момента в който отразяваше израелска военна офанзива против бежанския лагер Дженин в окупирания Западен бряг през май 2022 година

„ Убийството на Ширин Абу Аклех в Дженин е директен резултат от милитаризацията на Израел на правоохранителните интервенции на Западния бряг, в това число Източен Йерусалим “, сподели Нави Пилай, ръководител на Комисията.

„ Ширен Абу Акле е друга жертва на несъразмерната и непропорционална мощ, употребена от израелските сили за сигурност в тези интервенции. Това също беше офанзива против публицисти, които бяха ясно разпознаваеми, което е повтарящ се модел, разпознат от Комисията. “

Органът на Организация на обединените нации предложи на израелското държавно управление да сътрудничи напълно на следствието на Съединените щати за убийството на Абу Акле. Тя сподели, че ще даде доказателствата, които е събрала, на Международния углавен съд за неговото следствие на обстановката в страната Палестина.


Докладът, който обгръща интервала сред май 2021 година и август 2023 година, също по този начин откри, че цивилните заплащат най-високата цена на фона на възходящото принуждение в израелско-палестинския спор и че нито израелските сили, нито въоръжените палестински групи работят за отбягване на цивилни жертви.

Докладът беше приключен преди сегашния кръг от сраженията сред Израел и Хамас, най-смъртоносните от години.

„ Нашият отчет е мъчителен и своевременен “, сподели Нави Пилей.

„ Той акцентира, че единственият път към преустановяване на насилието и реализиране на резистентен мир е посредством прецизно съблюдаване на интернационалното право в цялата окупирана палестинска територия и Израел. Това изисква справяне с първопричините за спора, в това число окупацията на палестинска територия, и позволяване на палестинците да упражнят правото си на самоопределяне. “

Докладът ще бъде показан пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 24 октомври.

Докладът откри, че недопускането на храна и медикаменти в Газа от Израел е в нарушаване на интернационалното право и че израелската политика по отношение на Газа е неделима от окупация, която съгласно него Израел „ няма желание “ да приключи.

В окупирания Източен Ерусалим и окупирания Западен бряг комисията също по този начин разказа в детайли това, което разказа като „ отчетлива подчиненост “ на израелските способи, употребявани за разпространяване на стачкуващи, като палестинците в окупирания Източен Ерусалим и окупирания Западен бряг получиха „ най-суровите и постоянно смъртоносни реакции ”.

Организация на обединените нации също по този начин сподели, че предходни случаи, в които палестински групи в Газа са изстреляли ракети към израелски обитаеми центрове, са били „ по своята същина безразборни “ и военно закононарушение. Докладът също по този начин откри, че израелските офанзиви против Газа са „ непропорционални на военното преимущество “ и също по този начин съставляват военно закононарушение.

Комисията съобщи, че събира доказателства за военни закононарушения, осъществени от палестински въоръжени групировки като Хамас и израелските сили по време на сегашния кръг от борби.


След като стотици бойци на Хамас от Газа започнаха офанзива против Южен Израел, която умъртви минимум 1400 души и рани още хиляди, израелските сили постановиха „ цялостна блокада “ на територията, прекъсвайки достъпа до храна, вода, електричество и гориво в Газа и отприщи акция от въздушни набези, които изравниха цели квартали. Най-малко 2808 души са били убити при бомбардировката и повече от 10 000 други са ранени, съгласно палестински чиновници.

Миналата седмица Израел сподели, че повече от един милион поданици на северна Газа би трябвало да се изтеглят на юг преди предстояща израелска сухопътна инвазия, заповед, която Организация на обединените нации назова „ невъзможна “ и съгласно правозащитни групи може да се равнява на наложително пренасяне на популацията, което е закононарушение против човечеството.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР