Израелски дипломати, включително посланикът в Турция Ирит Лилиан, напуснаха Турция,

...
Израелски дипломати, включително посланикът в Турция Ирит Лилиан, напуснаха Турция,
Коментари Харесай

Израел изтегля дипломати от Турция и Близкия изток

Израелски дипломати, в това число посланикът в Турция Ирит Лилиан, напуснаха Турция , откакто Тел Авив ги извика заради хипотетични опасения за сигурността, на фона на глобално отвращение от безмилостните атаки срещу палестинците в Газа.

Всички израелски дипломати напуснаха страната в петък, заяви организация Ихлас (IHA), като добави, че Тел Авив обмисля сходни решения и за дипломати в страни от Близкия изток.

" Това е краткотрайна мярка, която би трябвало да е за кратковременен проект ", сподели източник, който отхвърли да бъде представен по име, пред AFP.

Израелският съвет за национална сигурност късно във вторник прикани всички израелци в Турция да изоставен

В сряда нейното консулство в Истанбул съобщи, че това е за тяхната лична сигурност поради възходящите " терористични закани " против израелци в чужбина . Нивото на паника беше нараснало до четири, най-високото равнище, сподели представител на консулството пред Франс Прес.

Миналата година, след месеци на дипломатическо стопляне, и връщането на посланиците в двете страни.

Турция също назначи дипломат в Израел. Президентски декрет от ноември назначи Шакир Йозкан Торунлар на поста.

Лилиан връчи акредитивните си писма на президента Реджеп Тайип Ердоган през декември 2022 година, отбелязвайки нова епоха след четири години без личен състав.

Турция разгласи тридневен печал след бомбардировката на Израел против баптистката болница Ал-Ахли в Газа, която умъртви съвсем 500 души, в това число разселени дами и деца, потърсили леговище в болничното заведение.
 Яростта против Израел кипи в Турция - възнамеряват се нови митинги
Яростта против Израел кипи в Турция - възнамеряват се нови митинги

Турски протестиращи се сблъскаха с полицията през нощта в гневни демонстрации след гърмеж, който умъртви стотици палестинци в болница в Газа

Израел против цели на Хамас в линията Газа и от този момент непрестанно бомбардира обсадения град. Все по-голям хор от неправителствени организации (НПО) и международни водачи споделят, че израелската бомбардировка против Газа - в това число здравни заведения, жилищни региони и храмове - и може да съставлява военни закононарушения.

Газа претърпява тежка филантропична рецесия без електричество, а водата, храната, горивото и медицинските консумативи свършват,

Турция беше измежду десетки страни, които изпратиха помощ за Газа, само че единственият пункт за прекосяване на града с Египет,

Министерството на здравеопазването на Газа сподели, че и над 12 000 са ранени, най-вече дами, деца и възрастни хора. Смята се, че други 1300 души са затрупани под руините, оповестиха здравните управляващи.

Повече от 1400 души са починали в Израел.

" Катимерини " за Гърция и съседа Турция - подкрепящ религиозните фанатици на Хамас

Анкара губи възприятие за сдържаност, не поддържа палестинския народ, а практики на ДАЕШ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР