Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница

...
Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница
Коментари Харесай

Сензация! Археолози откриха доказателство, че Исус Христос е превърнал водата във вино

Израелски археолози откриха покрай античния град Кана Галилейска работилница за изработка на огромни ритуални делви, за които се приказва в библейската история за превръщането на водата във вино, написа в. „ Джерузалем поуст”.
В Евангелието от Йоан се споделя, че едно от първите чудеса, осъществени от Исус на женитба в Кана, било превръщането на водата във вино, тъй като виното за гощавката се свършило.
Исус споделил „ да вземат шест каменни делви”, които били с съдържимост до 39,3 литра.

Дълго време учените се съмнявали, че толкоз огромни съдове са били употребявани от юдеите през 1 век.

Оказало се, че са правени от варовик, а не са керамични като останалите домашен съдове. „ Причината за избора на материал явно е била религиозна, тъй като по антично еврейските ритуални разбирания керамиката елементарно ставала нечиста и трябвало да бъде унищожавана”, изяснява ръководителят на разкопките лекар Йонатан Адлер, доцент от Ариелския университет в Израел.

Варовикът не се считал за ритуално мръсен материал, по тази причина необятно се употребявал. За изненада на учените работилницата е била в Галилея, въпреки че по-рано аналогични обекти са откривани основно в Йерусалим.

Учените са разкрили и изкуствена пещера, в която античните занаятчии добивали материал за съдовете. В пещерата са открити доста принадлежности и съоръжения за изработката на делви.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР