Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за

...
Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за
Коментари Харесай

Мосад залага на високите технологии

Израелската работа за външно разузнаване Мосад основава капиталов фонд за високотехнологични млади компании - стъпка, която акцентира взаимоотношението сред бизнес общността и апарата по сигурността в страната, заяви в. Financial Times.

Фондът ще финансира нови технологии, в това число за високоскоростно криптиране на информация, установяване на профила на хора въз основа на държанието им в интернет, създаване на гъвкава роботика, на миниатюризирани системи, на всъдеходни системи и на системи за заглушавана на земята, в морето и във въздуха ", се споделя в държавно изказване.

Мосад търси също нови способи за съкращаване на документи, каталогизиране на информация и добиване на семантични връзки посредством самообразование на машини.





Фондът ще дава до 2 милиона шекела (500 000 долара) на съответните компании. Той няма да придобива дялове в фирмите, в който влага средства, а ще се стреми към достъп до интелектуалната благосъстоятелност на стратегиите, които финансира.

Израел от дълго време влага директно във високи технологии посредством националната организация за нововъведения, която финансира стартъп компании и научноизследователска и развойна активност. За първи път обаче израелска разследваща работа се афишира обществено като евентуален вложител.

Засега няма информация за размера на средствата, с които ще разполага фондът, само че името му ще е "Либертад " ( "свобода " на испански език), както се е казвал корабът, отплавал с еврейски бежанци от България през 1940 година към тогавашната английска подмандатна територия Палестина - сегашен Израел.
Мосад подсигурява поверителност на фирмите, които финансира, и се ангажира да не огласява имената им и да не ги лимитира да употребяват и други фондове.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР