Израелската армия започва по северната граница най-мащабните за последните 19

...
Израелската армия започва по северната граница най-мащабните за последните 19
Коментари Харесай

Израел започва най-големите за последните 19 години военни учения

Израелската войска стартира по северната граница най-мащабните за последните 19 години учения, в хода на които десетки хиляди бойци ще отработват разновидности на военна акция против ливанското придвижване „ Хизбула”, предава БГНЕС.
В продължение на 10 дни постоянни елементи и запасняци, сухопътни войски, авиация и флот, познавач поделения и разузнаване ще упражняват отбиване на единично навлизане и пълномащабно нахлуване на противников бойци, ще проведат евакуация на гражданското население под ракетен обстрел и нахлуване до цялостно заличаване на евентуалния съперник.
„ Това са най-големите и най-значителните учения, които армията на Израел е провеждала през последните 19 години. Те би трябвало да покачат подготвеност на въоръжените сили за пълномащабна акция на север”, заяви армейската прес работа.
В ученията ще вземат участие към 20 пехотни, бронетанкови, артилерийски и други бригади, познавач подразделения, инженерни войски и елементи за материално-техническо обезпечаване, Военновъздушни сили и МВС, разузнаването и тиловата работа.
Ще бъдат тествани коли с дистанционно управление и роботи за превозване на снаряжение.
Ученията „ Ор ха Даган”носят името на починалия пълководец и началник на външното разузнаване Мейр Даган, по време на който през 1998 в Северен Израел се организираха най-големите маневри. Тогавашната цел беше подготовка за война със Сирия.
Днес главен съперник на север е ливанското шиитско придвижване „ Хизбула”, подкрепяно от Иран, което разполага с към 100 000 ракети.
За финален път Израел води война с „ Хизбула” през 2006 и преценя този спор, прочут като „ втората ливанска война”, като не изключително сполучлив. През последните години военизираните формирования на „ Хизбула” вземат участие в бойни дейности в Сирия на страната на президента Башар Асад.
Освен от „ Хизбула”, в Израел се притесняват и от появяването на ирански сили по северните си граници, които ще се опитат да заемат мястото на отстъпващите бойци на „ Ислямска държава”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР