Израел спря износа за сигурност за Колумбия в ескалиращ дипломатически

...
Израел спря износа за сигурност за Колумбия в ескалиращ дипломатически
Коментари Харесай

Израел спря военния износ за Колумбия заради критиките на неговия президент за обсадата на Газа

Израел спря износа за сигурност за Колумбия в нарастващ дипломатически спор към онлайн известия от президента на Колумбия, сравняващи обсадата на Израел на Газа към дейностите на нацистка Германия

От МАНУЕЛ РУЕДА Associated Press 16 октомври 2023 година, 16:30 PMTwitter, „ разпалват антисемитизма “ и „ заплашват сигурността на еврейската общественост в Колумбия “. Израелското държавно управление сподели, че е повикало посланика на Колумбия на среща, на която тя беше осведомена, че съдействието в региона на защитата сред страните ще бъде прекратено.

Колумбия сега има дипломатически връзки както с Израел, по този начин и с Палестинската власт, и над през последните две десетилетия тя беше един от околните сътрудници на Израел в Латинска Америка.

Южноамериканската нация употребява израелски бойни самолети и картечници, с цел да се бори с наркокартелите и размирен групи и двете страни също подписаха съглашение за свободна търговия през 2020 година

Но двете народи са по-малко съгласувани, откогато Петро пое поста предходната година като първият левичар в Колумбия президент.

Войната на думи сред Петро и израелския дипломат Гали Даган стартира преди седмица, когато Петро отхвърли да осъди нападението на Хамас против Израел, при което бойци убиха стотици цивилни в домовете им.

Когато Даган прикани Петро да приказва за „ терористичната “ офанзива, президентът на Колумбия отговори със известие, че „ тероризмът убива почтени деца в Палестина “ и го последва със известия, в които той упрекна Израел, че е трансформирал Газа в „ концентрационен лагер “. общественост и също по този начин провокира отговор от Държавния департамент на Съединени американски щати, който съобщи предишния четвъртък посредством своя специфичен делегат за битка и наблюдаване на антисемитизма, че е „ шокиран “ да види президента на Колумбия да съпоставя „ израелското държавно управление с геноцидния режим на Хитлер “.

През уикенда Petro написа на X, че Хамас е „ изобретен “ от израелските разследващи служби, с цел да разделят палестинците и да „ има опрощение “ да ги „ накаже “. Той не даде доказателства в поддръжка на изказванията си.

Даган се подигра на известието на Петро със подигравателен отговор, в който той написа, че разследващите служби на неговата нация също са „ основали “ най-голямата в Колумбия паравоенна група и че „ евреите с огромни носове “ към момента ръководят групата.

В понеделник колумбийският външен министър Алваро Лейва написа в своя X акаунт, че Даган би трябвало да “ напусни " страната и се извини за известията си. По-късно обаче той написа, че посланикът на Израел не е бил експулсиран и че връзките сред двете страни ще бъдат поддържани, в случай че Израел желае. „ Уважителните връзки сред страните постоянно са добре пристигнали ", написа Лейва.

Петро удвои рецензиите си към Израел през уикенда, описвайки военната му акция в Газа като „ геноцид “ и заплашвайки да прекъсне връзките си с еврейската страна.

„ Ако би трябвало да прекратим дипломатическите връзки с Израел, тогава това ще създадем “, написа той на X в неделя. „ Не можете да обиждате президента на Колумбия. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР