Израел променя системата си за тестване за COVID-19, обяви на

...
Израел променя системата си за тестване за COVID-19, обяви на
Коментари Харесай

Израел променя системата си за КОВИД тестване |

Израел трансформира системата си за тестване за COVID-19, разгласи на конференция на Министерството на външните работи този следобяд доктор Ашер Салмон от здравното министерство, основен доктор и някогашен зам.-директор на болница " Хадаса " в Йерусалим.

Диагностициране ще бъде позволено и с антигенни, вместо с РСR проби, за групи хора, при които няма висок риск от тежко протичане на заболяването. Към PCR тестванията ще продължат се придържат медицинските експерти и хората на възраст над 60 години.

Причината за смяната е " изумителният " напор от хора, които желаят да се тестват с PCR.

" Както знаете, в този момент се борим с петата вълна. Тя е доста друга в съвсем всеки аспект. Времето, за което броят (на инфектираните - бел. ред.) се удвоява, е съвсем три пъти по-кратко, по тази причина чакаме огромен брой новозаразени през идващите две до три седмици ", предизвести доктор Салмон.

Той уточни, че има смяна в молекулата на вируса, вследствие на което болестта протича по-леко, по-скоро в горните дихателни пътища, само че увери, че това не значи, че страната подценява обстановката.

" Дори и един от петима - по отношение на това, което видяхме до момента - да има потребност от банкет в болница, лечебните заведения ще се препълнят с пациенти след няколко седмици ", предвижда той.

" Проследихме доста деликатно какво се случва първо в Южна Африка, а по-късно и в Европа, най-много във Англия, само че и в други страни с разпространяване на Омикрон. Към този миг наподобява, че би трябвало да променим системата си на тестване, не тъй като досегашната е била неправилна, а по-скоро поради поразителния брой хора, които се пробват да си създадат ПСР тест.

Миналата седмица правихме по 200 000 теста на ден при единствено към 9 милиона души население ", каза той, само че уточни, че продължаването по същия метод е невероятно.

Дори и да се остави настрани финансовият въпрос - какъв брой костват всички тези проби, хората чакат с часове - което не е здравословно за самите тях, а и би трябвало да минат три, четири дни за резултати, което трансформира отговора на управляващите на новата вълна в " изцяло неефикасен ".

" Заради това разгласяваме, че хората, при които няма висок риск от заразяване, главно млади, на възраст под 60 година, при които няма рискови фактори, ще бъдат тествани с антигенни проби. Разрешаваме всеобщо тестване с антигенни проби вкъщи ", сподели доктор Салмон.

Властите в страната са изцяло наясно с минусите на бързите проби, които основният доктор изброи: по-малка меродавност спрямо PCR; доста хора са склонни да не уведомят институциите при позитивен тест; не всеки знае по какъв начин да борави вярно с тестванията.

" Антигенните проби са доста по-малко достоверни от PCR тестванията, само че това е действителността ", призна доктор Салмон.

Разрешението ще важи и за учениците в просветителната система.

Здравните служащи и изложеното на по-висок риск от тежко протичане на заболяването ще продължат да бъдат тествани с PCR.

Осигуряват се и медикаменти. На инфектирани с ковид, при които протича леко, само че пък за тях има спомагателни рискови фактори, които могат да доведат пациента до болница, ще се дават такива.

Д-р Салмон приказва и за четвърта ваксинална доза, която здравните управляващи в страната предлагат на популацията над 60 година и здравните експерти. Тя не е наложителна и управляващите не възнамеряват да вкарват наложителна имунизация с първа доза. Въпреки че към момента не е известно дали четвъртата доза ще има същия позитивен резултат, здравните управляващи в Израел са насърчени от резултата на третата доза измежду първите групи, на които е сложена през лятото на 2021 година Д-р Салмон ги назова " впечатляващи " - внезапно понижаване на случаите на инфектирани измежду популацията с трета, бустерна доза, както и на тежкото протичане на заболяването при инфектираните. Затова и третата доза била разширена за приложение измежду цялото население.

На въпроса какъв брой постоянно ще е належащо слагането на бустерна дома в бъдеще той отговори: „ Мисля, че не по-често от един път годишно “. Препоръчва също комбинирането на бустерната доза с ваксина срещу грип през есента „ за всички нас “.

Лекарят е оптимист, че тази година ще е последната пандемична за COVID-19, само че се въздържа да удостовери или отхвърли, че разновидността " Омикрон " е " част от решението " на рецесията - т.е. че по-лекото протичане значи, че към този момент виждаме светлина в тунела, наименуван КОВИД-19.

Попитан за успеваемостта от носенето на маски, той съобщи, че това е доста на ниска цена средство за предварителна защита, на което сподели, че е последовател.

В момента границите на Израел са отворени за изцяло имунизирани чужденци, само че това бързо може да се промени с утежняване на епидемиологичната обстановка. Твърде рано е да се възнамеряват туристически пътувания към страната през лятото, тъй като занапред да се каже каква ще е КОВИД обстановката тогава - дали границите ще бъдат отворени, дали ще има ограничавания и в случай че да, какви биха били те.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР