Израел определи крайния срок за началото на наземната офанзива в

...
Израел определи крайния срок за началото на наземната офанзива в
Коментари Харесай

Израел даде краен срок на Хамас да освободи всички заложници

Израел дефинира крайния период за началото на наземната атака в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Бени Ганц, който е член на израелския военновременен кабинет, предизвести, че в случай че ислямисткото придвижване " Хамас " не освободи до 10 март всички заложници, държани в Газа, ще стартира атака в града.

Това е първият път, когато Израел оповестява по кое време войските му може да влязат в пренаселения южен град. В интернационален проект от ден на ден се усилват апелите към Израел да се въздържа от щурмуване на Рафах, където към 1,5 милиона палестинци са намерили леговище от боевете в анклава, предава БНР.

" Светът би трябвало да знае и водачите на " Хамас " би трябвало да знаят - в случай че до Рамадана нашите заложници не са вкъщи, боевете ще продължат на всички места, в това число региона на Рафах ", сподели някогашният министър на защитата Ганц.

Тази година свещеният за исляма месец стартира на 10 март. Ганц уточни още, че Израел ще работи по " съгласуван метод, улеснявайки евакуацията на хора в разговор с американските и египетските си сътрудници, с цел да се сведат до най-малко цивилните жертви ".

По-рано Световната здравна организация заяви, че основна болница в Газа е престанала да действа след израелска офанзива. На чиновниците ѝ не е било разрешено да влязат в болница Насър в Хан Юнис, северно от Рафах, с цел да оценят обстановката. По-рано израелските сили за защита влязоха в комплекса като споделиха, че съгласно данни на разузнаването там са държани заложници, взети от " Хамас ".

Междувременно Израел се разгласи изрично срещу всякакво " едностранно признание " на палестинска страна. В отговор на обява във " Вашингтон пост ", че Съединените щати и няколко арабски страни приготвят проект с съответен период за формиране на палестинска страна, израелският министър председател Бенямин Нетаняху и сътрудниците му от кабинета гласоподаваха единомислещо, че признание на такава страна в този миг би било " премия " за клането над израелците от 7 октомври.

Въпреки продължаващите боеве в Газа, в Кайро не престават напъните за реализиране на помирение сред Израел и " Хамас ". Според катарските медиатори обаче напредъкът " не е доста обещаващ ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР