Израел обвини Иран, че разполага с тайна програма за производство

...
Израел обвини Иран, че разполага с тайна програма за производство
Коментари Харесай

Нетаняху обвини Иран, че крие програма за атомно оръжие

Израел упрекна Иран, че разполага с загадка стратегия за произвеждане на нуклеарно оръжие в прорез със съглашението за ограничение на иранската нуклеарна стратегия от 2015 година.

Според Европейския съюз съглашението е единственият метод за обезвреждане на нуклеарната опасност за Близкия изток. Това обявиха през вчерашния ден водачите на Франция, Германия и Англия в контраст на рецензиите на американския президент Доналд Тръмп. Днес за опазване на иранската договорка се разгласи и съветският президент Владимир Путин.

Тази вечер обаче израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че разполага с точни копия на ирански архивни документи с детайлности за иранската нуклеарна стратегия, съобщи БНР.

Иранското съглашение е учредено на иранските неистини и на иранската машинация. Сто хиляди файла тук, при мен, потвърждават, че те излъгаха, съобщи Нетаняху. По думите му, Иран освен е лъгал за това, че в никакъв случай не е имал военна нуклеарна стратегия, само че е запазил и разширил познанията си за основаване на атомно оръжие.

Споразумението от 2015 година "осигурява трите условия, които ще разрешат на Иран да придобие нуклеарен боеприпас. Първо - безкрайно обогатяване на уран единствено след няколко години. Второ - съглашението изцяло подценява продължаващото създаване на ирански балистични ракети. И трето - и това е новото - то по никакъв метод не визира иранската стратегия за основаване на атомна бомба ", твърди израелският министър председател.

Нетаняху се надява да убеди Тръмп да денонсира нуклеарната договорка. Американският водач има време до 12 май да реши дали да възвърне икономическите наказания против Техеран, което на процедура би означавало завършек на съглашението от 2015 година.

Иран постоянно е твърдял, че атомната му стратегия има напълно кротичък темперамент.

По-рано през днешния ден висшият нравствен лидер на Иран аятолах Али Хаменей упрекна Съединените щати, че се пробват да разпалят районна рецесия, провокирайки своя съдружник Саудитска Арабия към конфликт с Иран и насъсквайки мюсюлмани да се бият с мюсюлмани.

Където и да стъпваха през последните години, американците предизвикваха неустановеност. И в Западна Азия, където сме ние, и на други места по света, те предизвикваха или цивилен войни, или кръвопролития сред братя. Затова опората на Съединените щати в Западна Азия би трябвало да бъде отстранена. Не на Ислямската република. Защото ние сме от тук, районът на Персийския залив е нашият дом, акцентира Хаменей.

Така той реагира на вчерашното изказване на новия американски държавен секретар Майк Помпео, съгласно който Техеран е подхванал акция да дестабилизира Близкия изток, с цел да може да откри надзор в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР