Израел няма никакви възражения“ срещу прехвърлянето на два стратегически острова

...
Израел няма никакви възражения“ срещу прехвърлянето на два стратегически острова
Коментари Харесай

Израел няма възражения стратегически острови да преминат от Египет към Саудитска Арабия

Израел „ няма никакви възражения “ против прехвърлянето на два стратегически острова в Червено море на Саудитска Арабия. Това се счита за причина във вероятен развой на нормализиране на връзките сред еврейската страна и арабското кралство, обявиха за Франс прес осведомени източници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Американският президент Джо Байдън, който сега прави първата си обиколка в Близкия изток, се срещна в сряда и четвъртък с израелски водачи в Ерусалим и през днешния ден самолетът му би трябвало да извърши невиждан формален полет от Израел до Саудитска Арабия.

По време на визитата на президента Байдън Израел и Саудитска Арабия може да уредят въпроса за връщането на Рияд на островите Тиран и Санафир, които понастоящем са под контрола на Египет и му дават опция да управлява достъпа до израелското пристанище Ейлат.

Египетските управляващи към този момент дадоха зелена светлина за това предаване на островите, само че то би трябвало да бъде утвърдено и от Израел, според мирното съглашение от 1979 година сред двете страни.

Тази нощ, няколко часа преди полета на Байдън, високопоставени чиновници обявиха за Агенция Франс Прес, че еврейската страна „ няма никакви възражения “ против връщането на тези два острова.

Израел сподели във вторник, че се „ надява “ на начало на нормализиране на връзките със Саудитска Арабия във връзка визитата на през почивните дни на американския президент в тази арабска монархия от Залива, която е районна мощ.

Фактът, че президентът Байдън лети непосредствено до Саудитска Арабия, обобщава динамичността от последните няколко месеца. Има деликатни, нежни, нови връзки в разнообразни аспекти. Надяваме се, че става дума за първите стъпки, за началото на развой на нормализация, съобщи във вторник пред публицисти почитан израелски чиновник, поискал анонимност.

Израел, който подписа мирни контракти с Египет (1979 г.) и с Йордания (1994 г.), през 2020 година възстановява връзките си с Обединените арабски емирства и Бахрейн в границите на „ Авраамовите съглашения “ и се надява да прибави и Саудитска Арабия към този лист.

В подтекста на дадената от Израел зелена светлина за връщането на островите Тиран и Санафир Саудитска Арабия може да разреши израелски самолети да минават през нейното въздушно пространство, а даже и чартърни полети сред двете страни за улеснение на достъпа на израелски мюсюлмански поклонници до Мека, допуснаха високопоставени чиновници, без да удостоверяват тези ограничения.

Тиран и Санафир са ситуирани в необятния 13 километра Тирански пролив в Индийския океан сред Саудитска Арабия и Египет. Това е стеснен плавателен кулоар, който е вход към Червено море от йорданското пристанище Акаба и пристанище Ейлат в Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР