Израел казва, че отзовава своите дипломати от Турция заради все

...
Израел казва, че отзовава своите дипломати от Турция заради все
Коментари Харесай

Израел преразглежда дипломатическите си отношения с Турция поради „все по-резките“ забележки на лидера

Израел споделя, че отзовава своите дипломати от Турция поради „ все по-резките изказвания “, идващи от държавното управление в Анкара

От Associated Press, 28 октомври 2023 година, 13:59 ч. Турция поради „ все по-остри изказвания “, идващи от държавното управление в Анкара. Съобщението пристигна, откакто президентът на Турция сподели на голяма протестираща навалица в Истанбул, че неговото държавно управление се готви да разгласи Израел за „ боен нарушител “ заради дейностите му в Ивицата Газа.

Израел преди този момент изведе своите дипломати от Турция от съображения за сигурност. Но израелският външен министър Ели Коен сподели в X, платформата, известна преди като Twitter, че им е подредено да се отдръпват в този момент за преоценка на връзките сред Турция и Израел.

Изявлението на Коен допуска ход, който може да прекъсне неотдавна възобновените дипломатически връзки сред двете страни. Няма неотложен отговор от турското външно министерство.

По-рано в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели по време на пропалестинския протест, който притегли стотици хиляди участници че страната му възнамерява публично да упрекна Израел в осъществяване на военни закононарушения в Ивицата Газа.

„ Израел, ние ще те обявим за боен нарушител пред света, “ Ердоган сподели, без да прецизира механизма, който има намерение да употребява, или какво ще значи действието. „ Правим нашите мерки и ще обявим Израел пред света за военнопрестъпник.

Офисът му не разяснява изказването му.

Главният прокурор на Международната наказателна Съдът сподели, че следствие, почнало през 2021 година на хипотетични закононарушения в палестинските територии, може да проучва изказванията за военни закононарушения от актуалната война сред Израел и Хамас.

В неговите бележки пред Протестирайки в Истанбул, Ердоган също по този начин държа западните страни виновни за повече от 7700 души, които съгласно ръководеното от Хамас здравно министерство в Газа са били убити през последните три седмици.

Той упрекна Запада, че не е съумял да спре интензивните бомбардировки на Израел, откакто бойци от Хамас, групата, която ръководи палестинската територия, пробиха границата и убиха и отвлякоха хора в Южен Израел на 7 октомври.

Първоначалната реакция на Ердоган към войната Израел-Хамас беше много приглушена. Той прикани и двете страни да прекратят военните дейности. Турция съобщи, че е взела участие в договаряния, с цел да се опита да обезпечи повече от 220 заложници, държани от Хамас. Не беше ясно дали тези старания дават някакъв прогрес.

Но турският водач ускори рецензиите си към Израел през последните дни, описвайки дейностите на Израел в Газа като граничещи с „ геноцид “ и твърдещи, че въоръжената група Хамас, считана за терористична организация от Израел, Съединените щати и Европейския съюз, е група, бореща се за освобождението на своите земи и хора.

Турция е била хазаин на няколко чиновници на Хамас в предишното. Турският външен министър Хакан Фидан се срещна с ръководителя на Хамас Исмаил Ханийе в Катар по-рано през седмицата.

Турция и Израел назначиха посланици в своите страни предходната година, откривайки нов глава в дипломатическите връзки след години на напрежение. През 2018 година Турция изтегли посланика си от Израел и изгони посланика на Израел, с цел да стачкува против убийството на десетки палестинци от израелска пукотевица по време на митинги по границата с Газа.

Ердоган, чиято ръководеща партия има корени в ислямското придвижване в Турция, е открит критик на отношението на Израел към палестинците от встъпването си в служба през 2003 година

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР