Израел и Обединените арабски емирства сключиха споразумение за свободна търговия

...
Израел и Обединените арабски емирства сключиха споразумение за свободна търговия
Коментари Харесай

Израел и ОАЕ сключиха историческо търговско споразумение

Израел и Обединените арабски емирства подписаха съглашение за свободна търговия за няколко милиарда $.

То е следващият артикул на историческото доближаване сред двете страни, оповестено през 2020 година и станало известно като Споразумението от Ейбрахам.

Заявената цел е за увеличение на годишната двустранна търговия до над 10 милиарда $ през идващите пет години, оповестява CNBC.

Търговското съглашение е най-голямото, подписвано в миналото сред Израел и арабска страна. То покрива 96% от търговията сред двете страни от Близкия изток, която през 2021 година доближи 885 милиона $, съгласно министъра на стопанската система на Израел.

Откакто ОАЕ и Израел откриха публични връзки през август 2020 година, двустранната търговия сред тях е повече от два пъти по-голяма от размера на търговията на Израел с Египет през 2021 година, която възлиза на 330 милиона $. А Израел и Египет имат спокойно съглашение от 1979 година

Министърът на стопанската система и промишлеността на Израел Орна Барбивай и нейният сътрудник, министърът на стопанската система на ОАЕ Абдула бин Тук ал Мари, подписаха договорката в Дубай след месеци на договаряния.

"Подписването отвори нова глава в историята на Близкия изток. Нашето съглашение ще форсира растежа, ще сътвори работни места и ще докара до нова епоха на мир, непоклатимост и разцвет в целия район “, написа в Twitter министърът на търговията на ОАЕ Тани Ал Зейуди.

Според Джон Медвед, рисков капиталист на израелската софтуерна сцена и основен изпълнителен шеф на платформата за краудфъндинг OurCrowd, доверието сред двете страни е основно за реализиране на повече вложения.

„ Доверието не е нещо, което можете да изградите за месец-два, само че мисля, че има голяма благосклонност “, разяснява Медвед пред CNBC преди подписването на договорката. Фирмата му към този момент е вложила в ОАЕ, наема чиновници в Персийския залив и е получила регулаторен статут от Abu Dhabi Global Market.

Подписването на съглашението обаче се случва на фона на възобновено принуждение сред израелци и палестинци.

В понеделник хиляди израелски националисти обкръжиха джамията Ал-Акса в Йерусалим - третото най-свещено място в ислямската вяра, скандирайки антимюсюлмански обиди. Някои от тях даже нападнаха физически палестинците.

Имаше и задържани за напръскване на палестински публицист със сълзотворен газ. Демонстрантите се бяха събрали за честването на завладяването от Израел на Стария град на Йерусалим в Шестдневната война от 1967 година

Министерството на външните работи на ОАЕ в изказване в понеделник осъди проявата и я описаq като „ щурмуване на Ал-Акса от екстремистки заселници под закрилата на израелските сили “. Страната изиска израелските управляващи да поемат отговорност за понижаване на ескалацията и преустановяване на всички офанзиви, които водят до усилване на напрежението.

Други градове на Западния бряг също станаха очевидци на принуждение и офанзиви от израелски екстремисти.

Израелският министър председател Нафтали Бенет осъди екстремисткото държание и даде обещание, че всеки забъркан ще бъде задържан.

Джамията Ал-Акса се намира в Стария град на Източен Йерусалим, който е анексиран от Израел от 1967 година, само че не е интернационално приет и популацията му е главно арабско. Израелската окупация на палестинските територии е класифицирана от Организацията на обединените народи като нарушаване на интернационалното право.

Нарастващите стопански връзки сред Израел и ОАЕ, мюсюлманска страна, която публично поддържа палестинската държавност, до момента остават значително недокоснати от политическите разлики на страните във връзка с израелско-палестинския спор.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР