Израел и Хамас се споразумяха за временно прекратяване на огъня

...
Израел и Хамас се споразумяха за временно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Израел се съгласи на 4-дневно примирие - Хамас ще освободи 50 пленници

Израел и " Хамас " се споразумяха за краткотрайно преустановяване на огъня в подмяна на връщането на 50 от заложниците - дами и деца, отвлечени от палестинската терористична формация при офанзивата на 7 октомври.

Предложението на " Хамас " е утвърдено от израелското държавно управление, като тече 24-часов период, в който то може да се оспори от жителите пред Върховния съд на Израел.

От страна на кабинета на Нетаняху е признат и ангажимент за освобождение на към 150 палестински пандизчии - още веднъж дами и младежи под 19-годишна възраст.
" Хамас " е заречен да освободи и още 50 други пленници, в случай че дните на краткотрайното помирение бъдат удължени. В Газа са отвлечени 236 души, измежду които невръстни деца и над 80-годишни хора.В подобен случай Израел ще освободи и още една група от 150 пандизчии, от лист с общо 300 имена, формиран от Нетаняху, министъра на защитата Йоав Галант и опозиционния водач Бени Ганц.През това време ще бъде позволена филантропична помощ и доставки на гориво във всички зони на Ивицата Газа.Споразумението планува служитеи на Червения кръст да посетят оставащите в Газа пленници и да им даде здравна помощ. По време на примирието Израел няма да нападна или арестува никого в Газа.
Тримата имат мандат и да дефинират точната дата, до която ще продължи краткотрайното помирение, предвид на опцията " Хамас " да пусне и други заложници.

Паузата във военните дейности ще продължи най-малко 4 дни, само че няма да бъде по-дълга от общо 10 дни - по един ден за всеки 10 пуснати пленници.

Споразумението сред Израел и " Хамас " се случи след ходатайство на държавното управление на Съединени американски щати, Катар и Египет.

Премиерът на Катар Мохамед Ал Тани приветства контрактуваното краткотрайно помирение с декларация, в която показва вяра това да постави завършек на войната и да докара до съществени договаряния за пълностоен и обективен кротичък развой.

Президентът на Палестина Махмуд Абас също изрази поддръжка за съглашението.

Според ливански медии - примирието ще обхване освен Газа, само че и северната граница на Израел с Ливан, където работи групировката " Хизбула ".

Бенямин Нетаняху обаче декларира, че войната няма да свърши след прекратяването на огъня. Офанзивата в Газа продължава към този момент 47 дни. Израел е решен да освободи всички пленници и да разбие " Хамас " поради зверската офанзива от 7 октомври, при която бяха убити 1400 израелци.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР