Изправени сме пред продоволствена криза – вторична война от войната

...
Изправени сме пред продоволствена криза – вторична война от войната
Коментари Харесай

Радев в Испания: Изправени сме пред продоволствена криза заради войната в Украйна

Изправени сме пред продоволствена рецесия – вторична война от войната в Украйна, наред с рецесията на сигурността. Пристанищата на втория по величина експортьор на пшеница са блокирани, посочи още президентът. Това съобщи президентът Румен Радев при визитата си в Мадрид.

Естествено, че във фокуса в нашите диалози (с Испания - бел. ред.) стоеше въпросът за сигурността, само че си отговорете на въпроса каква е испанската общественост в Украйна и има ли такава – ние имаме 300-400 хиляди българи там, те са тъкмо в зоната в спор, посочи той.

" Това се схваща от редица европейски водачи, в това число от премиера на Испания, само че не се схваща от някои хора в България. Нашият залог – това е подсилване на нашата сигурност посредством взаимно създаване на модерни отбранителни качества ", акцентира Радев. Именно тук е огромен ползата на Испания за военно коопериране, в развиването на военната просвета, във военните проучвания и най-много в взаимно произвеждане и взаимно излизане на пазара в трети страни. Испанската военна индустрия към този момент е ангажирана за огромни десантни кораби и даже самолетоносач. От своя страна България има мощно развъртян IT бранш, а във всички модерни военни платформи от ден на ден доминира софтуерът.

Радев разяснява и тематиката с газовите доставки от " Газпром " и даде за образец тактиката на диверсификацията на Испания - получават газ от Съединени американски щати, Алжир и Нигерия и са безусловно самостоятелни в своите доставки. " Едва 6% от газовите доставки са съветски в Испания ", уточни той и прикани да се намерения по какъв начин да се употребяват шестте станции за регазификация, които се намират в Испания, само че сега това не е допустимо, защото интерконекторът не е подготвен.

" Между България и Испания има отлични връзки и разговор на политическо равнище и това е доста значима причина за развиване на нашите връзки. Поканата на български президент за първи път от 1999 година насам ясно демонстрира упоритостта на двете страни да развиват връзките си доста по-интензивно ", уточни президентът.

Президентът Румен Радев и брачната половинка му дойдоха на публично посещаване в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещаване на български държавен глава в Испания за последните 23 години

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР