Изправена пред високия внос на руски газ, докато войната в

...
Изправена пред високия внос на руски газ, докато войната в
Коментари Харесай

Австрия иска да прекрати договора за внос на руски газ

Изправена пред високия импорт на съветски газ, до момента в който войната в Украйна бушува, Австрия се стреми да предприеме по-радикални стъпки, в това число преустановяване на дълготрайния контракт на енергийната компания OMV за закупуване на газ от Газпром , заяви в понеделник министърът на енергетиката на Австрия Леонор Гевеслер, представен от " Ройтерс ".

След като от дълго време се стреми да поддържа тесни връзки с близката Русия , Австрия се опита да постави завършек на траялата десетилетия взаимозависимост от наличен съветски газ скоро откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 година, пробвайки се да откри различни снабдители.

Докато политически водачи като енергийния министър Леонор Гевеслер от Зелените повтаряха, че Москва към този момент не е благонадежден сътрудник, отчасти държавната петролна компания OMV, даде ясно да се разбере, че ще продължи да купува газ от Газпром , според контракт който важи до 2040 година

На конференция, свикана един ден предупреждение, Гевеслер сподели съветският дял, отваря нов разделот вноса на газ в Австрия в действителност се усили през декември до нов връх от 98% от 76% предходния месец, даже в случай че общият размер на вноса спадна леко.

" Пазарът и енергийните компании, които са част от него, не извършват отговорността си да понижат задоволително зависимостта от съветски газ ", сподели Гевеслер. " Диверсификацията на нашия импорт на газ напредва прекомерно постепенно. "

Гевеслер сподели, че нейното министерство разпорежда на икономическия мозъчен концерн Wifo да изготви изследване до лятото за икономическото влияние от прекратяването на контракта и заплахите от оставане подвластно от съветския газ.

" Трябва да се подготвим за излизане от дълготрайните контракти на OMV " , сподели тя.

OMV излезе с изказване, в което се споделя, че съветският газ не е под наказания в Европейския съюз и разнообразни страни го внасят, добавяйки: " Ако законодателите желаят да се откажат от съветския газ, първо би трябвало да се сътвори правна основа за това ".

Министерството на енергетиката също по този начин съобщи, че възнамерява да задължи фирмите, продаващи газ в Австрия, да подхващат съответни стъпки за понижаване на каузи на съветски газ в техния микс. Той ще изследва правното съображение за такова условие, което ще изисква болшинство от две трети в Народното събрание, с цел да стане закон, добави Гевеслер.

Не беше ясно доколко левият съдружен сътрудник на Зелените, консервативната Народна партия на канцлера Карл Нехамер, взе участие в проектите, оповестени в понеделник. Парламентарни избори ще се проведат до есента на тази година и крайнодясната Партия на свободата води в изследванията.
 Русия не договаря с никого за пренос на газ към Европейски Съюз
Русия не договаря с никого за пренос на газ към Европейски Съюз

Европа е решена да се откаже изцяло от съветския газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР