Използвайки малка част от своите възможности срещу Съединените щати и

...
Използвайки малка част от своите възможности срещу Съединените щати и
Коментари Харесай

Иран направи това, което никой не посмя - прекрои правилата на играта срещу САЩ и Израел

Използвайки дребна част от своите благоприятни условия против Съединените щати и Израел, Иран рисува нови уравнения за въздържане против тях и постанова стратегически последствия, които ще хвърлят сянка върху бъдещето на района и върху всяка бъдеща борба.

След като светът и района чакаха две седмици за иранския отговор на нападението против консулството в Дамаск, Революционната армия извърши интервенция, която няма доста паралели в античната и актуалната история. Съответно целият район влезе в нов подтекст, озаглавен " директна борба сред Иран и Израел. " Това разяснява в собствен разбор ливанският ефирен канал Al-Mayadeen. След нападението стана ясно, че Израел е прекомерно слаб, с цел да може самичък да се изправи против интегрирана тактика и офанзива с разнообразни преимущества на страните от Оста на съпротивата. Почти несъмнено е, че в случай че не бяха Америка, Франция, Англия и Йордания, последствията от иранската офанзива щяха да бъдат доста по-големи от случилото се.

Днес Съединените американски щати са " раздрани в Близкия изток, а Израел е потиснат ". С тези заглавия The Economist и уеб страницата Wallah изясняват по какъв начин Иран, преди и след скорошната интервенция, стартира да практикува въздържане и по отношение на двете. Въпреки че Техеран употребява единствено дребна част от опциите си в интервенция " Истинско заричане ", израелски анализатори и чиновници са единомислещи, че Иран не се опасява от Израел, а по-скоро има вяра в качествата си и в действителност трансформира разпоредбите на играта. Това се случва след повече от три десетилетия, през които никоя страна не посмя да се приближи до границите на Израел, камо ли да извърши нахлуване против него. Съответно Иран наруши алена линия, потвърждавайки на израелската военна администрация, съгласно Financial Times, че Техеран е " по-луд, в сравнение с допускате, и е подготвен да понесе следствията от войната, в случай че е належащо ". Също по този начин преди 4 години, малко откакто Вашингтон умъртви командира на силите Кудс в Революционната армия, Касем Сюлеймани, Иран направи същото със Съединените щати, установявайки нови правила с тях.

Базата " Айн ал-Асад " - нарушение на алените линии

След японската офанзива против Пърл Харбър през 1941 година никоя страна не е предприемала офанзива против американски военни бази, без Вашингтон да е почнал война против нея или да е окупирал нейна територия. Няма база, няма боец, нито вътре, нито отвън границите. Въпреки това, в исторически казус, през 2020 година, Иран непосредствено се прицели в базата " Айн ал-Асад " през януари в отговор на убийството на Сюлеймани. Оттогава на Запад се приказва доста за ерозията на американското въздържане в Близкия изток. Тогава бяха ориентирани 13 балистични ракети, в продължение на към 80 минути, които нанесоха обилни вреди на укрепения боен обект. Атаката беше разказана като " най-голямата балистична офанзива против американците до момента ", защото нито една сухопътна мощ не е била изложена на такова количество балистични ракети преди. Що се отнася съответно до " Айн ал-Асад ", иранската офанзива против нея представляваше огромна смелост, защото това беше първият път, когато страна нападна тази база, която е издигната през 1980 година, знаейки, че тя е втората по величина в Ирак и в нея са ситуирани сред 1500 и 2000 американски бойци.

Иран дава отговор на Израел... Нова глава за остарели противници

В продължение на две седмици Израел очакваше с огромна угриженост реакцията на Иран на нападението против неговото консулство до 14 април, когато стана очевидец на интервенция " Истинско заричане ", при която рояци ирански дронове и ракети прелетяха над въздушното пространство на окупирана Палестина, насочвайки се към обекти, свързани с израелската войска. В своята невиждана стъпка Иран начерта алена линия по отношение на Израел и наложи ново уравнение - атакувайки Израел за първи път от своя територия - съгласно което всяка израелска офанзива на негова територия ще бъде посрещната с пряк отговор - той отваря " нова глава за старите противници ". Това се случва макар обстоятелството, че Иран не употребява най-хубавото и всичките си благоприятни условия, което значи, че Техеран действително е кадърен да отговори с двойна офанзива, в случай че Израел предприеме нова експанзия против него. Въпреки желанието на окупацията, дружно със Запада и арабските нормализатори, както нормално, да омаловажат значимостта и мащаба на иранското достижение, израелският публицист, доста непосредствен до Мосад, Ронен Бергман, удостовери, че в случай че срещите на израелското управление тази седмица бяха снимани и излъчени онлайн в... YouTube, " Щеше има 4 милиона души (половината от израелските заселници) в Израел, които търсят метод да избягат. " Кои са обектите, ударени от ирански ракети?

Иранският отговор, ориентиран против израелската окупация, съумя да заобиколи намиращата се в бойна подготвеност да прихване ирански ракети и дронове западна и йорданската защита и съумя да повреди базата " Небатим " и щаба на разузнаването в планината Хермон. Авиобаза " Небатим ", която беше една от най-известните цели, е на към 1100 километра от иранска територия и се намира на 15 километра югоизточно от окупирания град Беер Шеба. Това е главната база на новите самолети F-35, с които израелските военновъздушни сили се снабдиха след договорка със Съединени американски щати. Базата включва летище с три писти и неотдавна беше осъвременено, с цел да приема този вид самолети. Тя работи с радар " Band-X ", който може да открива въздушни закани от разстояние към 5000 км. Що се отнася до щаба на разузнаването в планината Хермон, той се намира на надморска височина от към 2100 метра и там работи особено звено 8200, което е най-голямото звено в израелската войска. Мястото е цялостно с доста съоръжение на Военновъздушни сили, посредством което се подслушват диалози на арабски за добиване на информация от тях.

Ирански отговори със стратегически последствия

Исторически видяно, след успеха на Ислямската гражданска война, Иран поема ударите, на които е бил подложен, без да се въвлича в незабавни, случайни или безразсъдни отговори, следвайки това, което от този момент се назовава " стратегическо самообладание " и изготвя проектите си деликатно и точно. Но седмица след убийството на Касем Сюлеймани ракетите унищожиха " Айн ал-Асад ". Две седмици откакто консулството беше атакувано, дронове и ракети прелетяха над Израел. И в двата случая смисъла на иранския отговор се крие в стратегическите последствия, изразяващи се в усилване на иранското въздържане и преначертаване на районния и интернационалния баланс в връзките с Иран.

Двата ирански отговора, макар техните умишлени ограничавания, показват способността на Техеран да се опълчи на огромна световна мощ, а точно Съединените щати и Израел, на чиято страна има няколко световни и районни сили. Двата отговора, които включват прецизни и пресметнати удари от дълги дистанции, принуждават Вашингтон и Тел Авив да обмислят деликатно до какво може да докара всяка експанзия против Иран, защото той е напреднал в укрепването на своите качества и е удостоверил, че идващият му отговор на всяка бъдеща израелска офанзива ще бъде по-жесток и по-разрушителен. При всяка бъдеща борба заплахата може освен да заплаши американските военни бази, ситуирани в района или Израел, само че може също по този начин да засегне жизненоважната инфраструктура на сътрудниците на Вашингтон, която обезпечава уреди за окупацията при нейните офанзиви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР