Използват Украйна като антируски инструмент в Черно мореНАТО е еквивалент

...
Използват Украйна като антируски инструмент в Черно мореНАТО е еквивалент
Коментари Харесай

Руска военна заплаха за България няма

Използват Украйна като антируски инструмент в Черно мореНАТО е еквивалент на Пентагона, европейците от дълго време са отвикнали да служат в армията, споделя инж. Боян Чуков
Инж. Боян Чуков е български специалист по битката с тероризма. Бивш посланик, бил е публицист на свободна процедура. Външнополитически консултант и консултант по националната сигурност в държавното управление на тройната коалиция (2008 – 2009). Има над 500 изявления на интернационалните тематики.
 

- Може ли да се каже, че същността на " горещия " спор сред Русия и Украйна в Черно море се свежда до това, че и Москва, и Киев считат териториалните води в акваторията към Крим за свои?
- Конфликтът в Азовско море сред Русия и Украйна е единствено един от страничните „ артикули “ на геополитическата борба сред Вашингтон и Москва. Украйна играе ролята на proxy - на инструмент на американците против руснаците. Киев е трансфорат в „ ръжен “ на Съединени американски щати в Евразия, с който янките вземат решение своите геостратегически цели. Постоянният спор сред руснаци и украинци отвлича обилни запаси на Кремъл. Основната цел на задълбочаването на спора сред Киев и Москва има за задача освен да блокира реинтеграционните процеси в постсъветското пространство, само че и да се търси омаломощаване и раздробяване на Руската федерация. Особено след 2014 година тези реинтеграционни процеси се следят напълно отчетливо.  
- Могат ли да се смятат за провокация дейностите на някогашния украински президент Петро Порошенко от ноември 2018 година, когато украински моряци ненадейно нарушиха настоящата процедура за координиране с съветските лоцмани и граничари и пробваха да преминат в Азовско море под Кримския мост?
- Украинските моряци напълно целеустремено търсеха конфликт с съветските кораби в Азовско море. От ноември 2018 година измина много време и редица излезли по-късно в общественото пространство обстоятелства демонстрират, че в подготовката и провеждането на провокацията на украинските моряци са взели присъединяване и специфичните служби на Украйна. Руснаците съумяха да отиграят комплицираната обстановка и не разрешиха да се развият авансово плануваните от Киев трагични събития. Но да повторя: Киев в никакъв случай не би се осмелил на сходни дейности в Азовско море, в случай че зад тила на украинските ръководещи не стояха янките.  
- Каква цел гони упоритото отказване от страна на Украйна и Запада на новата действителност към присъединението на Крим, без значение дали този акт се счита за анексия или за непринудено присъединяване?
- Присъединяването на Крим към Руската федерация е повратна точка в връзките Русия-САЩ. След март 2014 година внезапно се утежниха връзките сред Вашингтон и Москва. Все още европейците гравитират към политиката на Вашингтон и не имат цялостна геополитическа субектност. Понятието „ групов Запад “ съставлява една общественост от васали на Вашингтон, които като гръцки хор се включват във външнополитическите спектакли, режисирани от американците. Присъединяването на Крим към Русия срина военно-стратегическите проекти на Пентагона в Черноморския басейн. Янките към този момент виждаха Севастопол като своя военноморска база, само че уви. Зелените човечета се появиха ненадейно и

Крим се трансформира в непотопяем самолетоносач на руснаците в Черно море

След построяването от американците на военната база „ Бондстийл “ в Косово, втората планувана опорна точка на Пентагона в нашия район бе Крим. Не се получи, американските проекти се провалиха. По това време световният хегемон към момента не бе осъзнал, че към този момент е някогашен световен хегемон. Руските оръжейни системи през последните две години изпревариха софтуерно американските аналози и Вашингтон към този момент няма боен запас да постанова своята воля в коя да е точка на земята, както беше до преди 4-5 години.
- Смята ли някой съществено, че Русия би върнала Крим поради глобите, или че НАТО ще води война с Русия в Черно море поради Крим?
- Мисля, че няма да станем очевидци нито на първото, нито на второто. Русия няма да върне Крим. Нито американците ще закрият своята база „ Бондстийл “. Добре е последователно да свикнем с мисълта, че НАТО е еквивалент на Пентагона. Европейците от дълго време са отвикнали да служат в армията както преди 50-на години. Помислете! Днес 40% от немските мъже биха желали да бъдат домакини. Това е останало от кадровия запас на Бундесвера. Още повече, че броят на европейските мъже, които обожават гей парадите, пораства лавинообразно. Единствено турската войска е съхранила своята боеспособност. Но Анкара напоследък се еманципира и не е склонна да се подчинява на Вашингтон. На американците им е пределно ясно, че със своите нови хиперзвукови ракети руснаците ще унищожат всички основни командни пунктове на американска територия, които са взели решение да бъдат атакувани цели на съветска територия. Кремъл пределно ясно съобщи, че цел на съветските ракети стават и всички американски бази на европейска територия, които съставляват опасност за руснаците.  
- Могат ли Крим, Керченският проток и Кримският мост с времето да станат казус в европейското морско право? В края на краищата има комплицирани случаи: Северен Кипър (никой не постанова наказания против Турция), Гибралтар, Босфора и Дарданелите... Има ли опция с времето да се стигне до договорености сред Европейски Съюз и Русия за някои " правила на държание " в района?
- Мисля, че в този проект имаме казус. Западът в никакъв случай не призна включването на Прибалтийските републики в състава на Съюз на съветските социалистически републики. Е, и? Всичко се свежда до салдото на силите сред световните фактори.

Днес всичко се взема решение в триъгълника САЩ-Русия-Китай

Проблемът за реализиране на договорености сред Русия и Европейски Съюз се свежда до казуса, че Брюксел не е независим състезател на интернационалното поле. Все по-очевидно е, че Москва може по едни въпроси да се контракти с Берлин, по други – с Париж, по трети – дори и с Лондон. По принцип е доста комплицирано страна с световен геополитически код да договаря „ правила на държание “ с страна, която има районен геополитически код. Да не приказваме за тези страни, които имат местен геополитически код.
- Ще могат ли Западът и Русия да се договорят за деескалация, що се касае до военните учения в Черно море? В последна сметка, в случай че приказваме за дълготраен мир, непоклатимост и икономическо развиване на района, военното напрежение очевидно не подкрепя всичко гореизброено. Съществува ли съветска военна опасност за България?  
- Руска военна опасност за България няма. Поне през днешния ден. Но нагнетяването на нервността с „ съветската военна опасност “ обслужва геостратегическите проекти на Пентагона в Европа. Ето за какво, в случай че няма съветска опасност, то тя би трябвало да бъде измислена. Трябва да се приказва непрекъснато за хибридна война. Към днешна дата не виждам някакво съображение да чакаме спад в напрежението сред Русия и груповия Запад. Трябва да свикнем да приказваме и за Китай, който също води яростна комерсиална война със Съединени американски щати. Няма да е надалеч денят, когато НАТО ще стартира да приказва за китайската военна опасност и хибридната война, която Пекин води против страните от Европейски Съюз и НАТО. Да напомня: преди време имаше потребност да се раздухва, че Европа е застрашена от ирански и севернокорейски ракети. Нали си спомняте какъв брой доста „ говорещи глави “ ни плашеха от телевизионния екран, че иранските аятоласи не се майтапят и току виж ни стоварили цялата ракетна мощност на Корпуса на стражите на ислямската гражданска война. Смешно, нали?          
- " Турски поток " и присъединяване в други съветски енергийни планове за България са вероятност за бъдещето под формата на доходи от милиарди приходи за стопанската система, или " нож в гърба " на Украйна? Ако е второто, не са ли прекалено много жертвите поради страна с извънредно нееднозначна политика и известност? Разумен ли е методът, при който страните от Европейски Съюз под натиска на Съединени американски щати към този момент 5 години по някаква причина жертват доста поради Украйна, която е много надалеч от встъпване в НАТО и Европейски Съюз?
- Поне през околните години няма вид съветският природен газ да престане дефинитивно да се транзитира през украинска територия. Въпросът е какъв ще бъде размерът на транзитирания газ. Проблемът е, че под избран размер транзитиращ съветски газ през Украйна потреблението на украинската газопреносна мрежа става нерентабилно. Но това е въпрос, който може да се реши единствено с договаряния сред руснаците и украинците. За нас казусът е, че „ Южен поток “ се провали. Той се трансформира в „ Турски поток “ и

турците ни станаха комисионери на същия този газ, който щяхме да получаваме непосредствено

от Русия. Както споделят руснаците: „ Нагулялись, напрыгались и наскакались “. Докато европейците се държат като васали на Съединени американски щати, ще не престават да обслужват американските проекти в Европа и ще не престават да се конфронтират с Русия поради Украйна. Европейските елити не служат на своите нации. Те са компрадорски и „ слушат своите началници “.  
- Смятате ли, че в миналото ще пристигна време, в което всички черноморски страни ще се съберат на конференция за решаването на проблематичните въпроси? И къде би могла да се организира такава среща?
- В Черноморската зона и през днешния ден има разнообразни интернационалните организации, които разискват проблемите в нашия район. За страдание не могат да се похвалят с особени триумфи. Ако погледнем Каспийско море, то там също се водят непрекъснато договаряния, само че съществени резултати към момента няма. Транскаспийски газопровод не е издигнат, само че за него се приказва непрекъснато. Сред черноморските страни се открояват две - Русия и Турция. Те са водещи. Съединени американски щати се пробват под прикритието на НАТО да се наместят в Черно море, само че към този момент с изменчив триумф. Не съм оптимист. Американската тактика цели повишение на военното опълчване сред натовските черноморски страни и Русия. Напрежението нараства. Опасявам се, че Украйна още веднъж ще бъде употребена като антируски инструмент в Черно море. Мисля, че Истанбул е положително място за разговор сред черноморските страни. Все отново Турция държи Черноморските проливи, които са естественият „ винтил “ на Черно море.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР