Използването на плаващи фотоволтаици (FPV), известни още като floatovoltaics, е

...
Използването на плаващи фотоволтаици (FPV), известни още като floatovoltaics, е
Коментари Харесай

Ръст от 2000% – плаващите слънчеви панели ще стават все по-разпространени

Използването на плаващи фотоволтаици (FPV), известни още като floatovoltaics, е повишено с повече от 2000% през последното десетилетие. FPV са слънчеви панели, сложени върху водни тела като езера, въглищни ями и каменни кариери. Това прекосяване към плаващи слънчеви панели се дължи на нуждата да се откри ново пространство за произвеждане на възобновима сила заради бързото нахлуване на слънчевите панели на европейските покриви.

Селските региони, постоянно желани за слънчеви съоръжения, се сблъскват с опълчването на фермери и локални поданици, които се опасяват от повреждане на гледките и конкуренцията за земя. Плаващите слънчеви панели вземат решение този проблем, защото вдъхват живот на подценявани обекти като някогашни ями за трошляк и пясък.

Базираната в Мюнхен компания Baywa re, един от най-големите производители на възобновима сила в Европа, е водеща в производството на плаващи фотоволтаици. Компанията към този момент е конфигурирала плаващи панели, способни да генерират половин гигават сила в Европа и Азия и изследва нови обекти в Южна Америка. Общият планов портфейл възлиза на 28 гигавата, като се чака да се утрои до 2025 година

Европейските държавни управления, предприятия и комунални услуги интензивно търсят налични водни тела за FPV, с цел да отговорят на възходящото търсене. Езера и язовири със постоянни водни равнища и най-малък брой гости са първокласни места. Достъпът до инфраструктурата и близостта до обитаемоте места също са жизненоважни съображения. Световната банка пресмята, че Европа може да генерира минимум 7% от годишното си ползване на електрическа енергия посредством разполагане на плаващи слънчеви панели върху единствено 10% от повърхностите на изкуствените езера. В международен мащаб това може да възлиза на 5211 тераватчаса електрическа енергия годишно, което надвишава годишното ползване на електрическа енергия в Съединените щати.

Австрия, Нидерландия, Италия, Португалия, Швейцария и Обединеното кралство са измежду страните, които демонстрират възходящ интерес към плаващ безоблачен потенциал. В някои страни бяха въведени специфични дотации и тласъци за поощряване на планове за възобновима сила, които съчетават екологични или селскостопански цели с произвеждане на сила. Плаващите слънчеви панели оферират и спомагателни преимущества, като да вземем за пример възстановяване на качеството на водата и опазване на водата по време на засушаване, заради пониженото изпаряване.

Докато европейският пазар на плаващи фотоволтаици към момента е изправен пред регулаторни провокации и дълги екологични лицензионни оценки, компании като Baywa re остават оптимисти за бъдещето. Те чакат, че когато регулаторите се срещнат с технологията, утвърждението за плаващи слънчеви съоръжения ще се усили. След като бъдат предоставени разрешителни, инсталациите могат да бъдат релативно бързи и лесни. С капацитета за доста генериране на сила и опцията за пренасочване на подценявани обекти, плаващите слънчеви панели се оказват обещаващо решение в бранша на възобновимата сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР