Използването на административни ресурси размива линията между държавата и партията.

...
Използването на административни ресурси размива линията между държавата и партията.
Коментари Харесай

Чуждестранните наблюдатели критикуваха използването на държавни ресурси в предизборната кампания

Използването на административни запаси размива линията сред страната и партията. Този коментар е част от оценката на задачата задгранични наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа за извършения в България парламентарен избор.

„ Използването на административните запаси разми линията сред страната и партията, което не дава отговор на уговорките на България към ОССЕ “, разяснява по време на конференция ръководителят на задачата на ОССЕ у нас, Корийн Йонкер.

По думите ѝ неналичието на ограничавания за дарения за партиите подкопава равната основа сред другите играчи и претенденти.

„ Правната рамка сътвори съответна база за демократични избори, само че имаше доста ремонти, които попречиха на задоволително съвещания и справяне с предходните рекомендации. Имаше дефекти в правната рамка, в използването ѝ. В резултат на това хората нямаха метод да се оправят с нарушаванията “, стана ясно от изказването.

По думите на Йонкер от организацията са прегледали законодателната рамка, регистрацията на претендентите, гласоподавателите, акцията и самия избирателен ден, като част от мониторинга на вота.

„ Имаше компликации в организирането на избори, защото сме в пандемия. Наистина тя беше голямо предизвикателство освен за управляващите в страната, само че и за нашето наблюдаване. Към нас не съумяха да се причислят краткосрочни наблюдаващи, които да разрешат в детайли да следим деня на изборите “, добави още Йонкер.

Дискриминация и платен избор

Наблюдателите регистрират още, че по време на акцията са правени и дискриминационни мнения във връзка с ромите и ЛГБТЕ+ общността.

„ Същевременно обществената и финансовата взаимозависимост на някои групи ги направи уязвими към заплашване и схеми за пазаруване на гласове, които бяха докладвани на нашите наблюдаващи “, изясни Йонкер, представена от Nova.

Платени репортажи и автоцензура в медиите

„ Медийното покритие на тази акция бе най-много посредством платени репортажи,  липсваха фактологически и аналитични репортажи. Телевизиите излъчваха платени репортажи, само че те се смесваха с другите и заблуждаваха гласоподавателите “, обясни Йонкер.

Освен това работната група на ОССЕ е идентифицирала най-малко 20 страници във Фейсбук, в които е имало платени репортажи „ за “ или „ срещу “ избрани политически партии, макар че официално не се е изказвала поддръжка за съответен претендент.

Според Йонкер публичните малките екрани са дали гратис рекламно време и са организирали диспути в сходство със закона, само че това покритие е било „ в интерес на ръководещата коалиция “.

Оценката на ОССЕ отбелязва, че публичните и частните малките екрани са покривали дейностите на висши представители на държавното управление, до момента в който в същото време да дали доста малко информация за други политически партии и платформи.

Натискът върху проверяващите публицисти и офанзивите против тях са съдействали за съществуване на автоцензура, регистрират още от задачата на задграничните наблюдаващи

В дните преди изборите работната група на ОССЕ се срещна с вицепремиера Марияна Николова, с президента Румен Радев, както и с представители на Прокуратурата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР