Използваме я всеки ден, понякога без да си даваме сметка

...
Използваме я всеки ден, понякога без да си даваме сметка
Коментари Харесай

Солта - белият диамант на света

Използваме я всеки ден, от време на време без да си даваме сметка за това. За нея има изписани хиляди страници, изговорени безчет думи, разказана е в книги, съпоставена е със злато. Солта участва във всички кухни по света, разсънва усета на продуктите и е от значително значение за храната на човечеството. Тя е толкоз публикувана през днешния ден, че надали си даваме сметка какъв брой скъпа и скъпа е била в миналото.

В епохата на неолита мъжете не са се колебали да рискуват живота си, с цел да я търсят в морето или подземен. Те са осъзнавали цената ѝ като стока, запазваща месата, рибите, сирената и кожите посредством опцията ѝ да предотвратява растежа на бактериите. Освен това солта се употребила и доста постоянно за лекуване на заболявания и пострадвания.

В римско време тя даже се трансформира в разменна монета, защото легионерите я получавали като част от парите си. Всъщност от това разплащане със сол е пристигнала и френската дума за заплата salaire (sel - сол на френски).

 Солта - белият елмаз на света

Паралелно на нейната финансова стойност, солта почнала да се възприема и като възвишен артикул. Почитали я като гонеща злото мощ и знак на плодовитостта, по тази причина и била наложителна при жертвоприношенията.

През вековете тя добива още по-голямо значение, защото всяка страна търси метод да забогатее посредством облагане и монопол над производството и разпространяването ѝ. Данъците върху солта (като соления налог от 18 век) даже провокират протести.

От 19 век използването на солта стартира да се трансформира, защото тя стартира да се употребява в химическата промишленост. Днес приложенията на солта са безчет - от пътно строителство през осоляване на заснежени пътища, разработване на експлозиви, пластмаси и разтворители до текстилни нишки, препарати и торове. Белият елмаз е на всички места.

 Солта - белият елмаз на света

Днес човечеството познава няколко типа сол. Ето някои от тях:

Готварска сол

Най-разпространената от всички типове сол. Готварската сол е тази, която всеки има у дома подръка - в мелничката или в солницата. Готварската сол ни разрешава да посолим и овкусим храните си.

Едра сол

Основната ѝ характерност са огромните ѝ кристали, които са се основали от доста бавното изпаряване на водата. Тя нормално се употребява за подсоляване на водата при започване на готвенето. Може също да се добави и в края, с цел да се добави хрупкав резултат на храната. Може да вземем за пример да добавите малко от нея върху парче телешко, с цел да получите солена коричка.

Цвете на солта

 Солта - белият елмаз на света

Тя е най-скъпата морска в света, най-хубавата, която съществува. Цвете на солта (La Fleur de sel) се образува на повърхността на солените блата, формирана е от дребни бели и доста чисти кристали. Нейната специфичност е, че резервира известна мокрота в себе си. Цвете на солта не се готви, единствено я поръсете върху храната, която сте приготвили. Така ще се насладите на всичките ѝ усети и на цялата ѝ хрупкавост.

Ароматизирана сол

 Солта - белият елмаз на света

Разнообразявайте усетите като посолявате ястията си с разнообразни типове ароматизирана сол. Може да ги купите подготвени или да си ги приготвите сами - сол от билки, с лимон… Всичко е допустимо. За предпочитане е да употребявате едра сол като основа. За добър баланс на усетите смесете една трета сол и две трети ароматни сушени билки или 70 г сол с 30 г подправки. Българската шарена сол е един от разновидностите на ароматизираната сол.

Хималайска розова сол

 Солта - белият елмаз на света

Тази сол се смята за най-чистата в света, защото не е нито йодирана, нито рафинирана. Нейният розов цвят се дължи на богатото ѝ наличие на желязо. Използва се на всички места като класическата сол. Тя е малко по-солена в сравнение с Цвете на солта, само че повече от класическата морска сол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР