Изплащането на пенсии за инвалидност, добавки за чужда помощ, социални

...
Изплащането на пенсии за инвалидност, добавки за чужда помощ, социални
Коментари Харесай

МТСП: Изплащането на пенсии за инвалидност и помощи на хора с изтекъл ТЕЛК ще бъде възстановено през март

Изплащането на пенсии за неработоспособност, добавки за непозната помощ, обществени помощи и финансова поддръжка за хора с увреждания с изминал период на ТЕЛК решения ще бъде обновено служебно от Националния застрахователен институт (НОИ) и Агенцията за обществено подкрепяне през март, оповестяват от общественото министерство.

Право на това ще имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване минимум три месеца преди приключване на периода на експертното си решение и не са съумели да се явят на ТЕЛК в точния момент заради закъснение в здравната експертиза.

Социалните заплащания ще бъдат изплатени при съблюдаване на регламентираните в нормативната уредба процедури и периоди. Служебното възобновяване на правата на хората с увреждания беше регламентирано с промени в Закона за хората с увреждания, които влязоха в действие от 29 януари 2023 година Информацията за правоимащите ще бъде подавана от Министерството на здравеопазването до Национален осигурителен институт и АСП всеки месец до 20-о число. Не е належащо хората да я заявяват пред институциите.

Национален осигурителен институт към този момент осведоми, че заплащанията на инвалидните пенсии и/или добавки за непозната помощ ще бъде възобновено по предоставените от Министерство на здравеопазването описи през първата половина на март. Тогава ще се възвърне и продължи изплащането на персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, персонална пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, персонална пенсия за военна неработоспособност, персонална пенсия за гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност, наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на избран в експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК % на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, добавка за непозната помощ.

Агенцията за обществено подкрепяне ще възобнови служебно изплащането на обществени помощи и финансова поддръжка за хора с трайни увреждания с изминал период на решения на ТЕЛК/НЕЛК. Плащанията за месец февруари ще бъдат преведени след 15 март съгласно получените от Министерството на здравеопазването описи за правоимащите хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР