Изпитателният полет, проведен през този месец, бе организиран съвместно от

...
Изпитателният полет, проведен през този месец, бе организиран съвместно от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър на Боинг изпълни сложен летателен тест на парашутните системи!

Изпитателният полет, извършен през този месец, бе проведен взаимно от Боинг и НАСА и съумя да потвърди, че парашутите могат да сработят даже и при динамични атмосферни условия и по този начин при положение на повреда астронавтите могат да бъдат избавени. 

“Парашутите обичат положителния въздушен поток ”, оповестява Джим Хардър от екипа на Боинг. “Разгръщането им е предсказуемо при необятен обсег от условия, само че при избрани спешни сюжети по време на изкачването, ти ги разтваряш в изискванията на нестабилен въздух, където вярното раздуване става все по-малко предсказуемо. Ние пожелахме да изпитаме характерностите им в изискванията на ниско динамично налягане, тъй че да сме изцяло уверени в системата, която сме създали ”.

Изпитанието стартира откакто летателен макет на “Старлайнър ” бе повдигнат благодарение на височинен балон и освободен в свободен полет. Шест секунди след освобождението се разпростряха дребните парашути, предопределени да издърпат предния топлинен щит.  Десет секунди по-късно се разтвориха двата спирачни парашута – и всичко бе съвършено макар ниското динамично налягане. Но не всичко бе завършило за капсулата на “Старлайнър ”.

Екипите бяха добавили съзнателно щета, която да подсигурява, че един от трите съществени парашута на кораба няма да се разтвори. На 98-мата секунда от полета сработиха единствено два пилотски парашута, с помощта на които се разпростряха два съществени парашута. Независимо от по-голямото натоварване, парашутите на “Старлайнър ” си свършиха дилемите сполучливо и две минути и половина от началото на полета капсулата се завърна на Земята.

Най-важното от теста е, че Боинг ще показа получените резултати с НАСА, с цел да може организацията да усъвършенства надеждността на личните си галактически кораби.

“Нашата парашутна система е доста сходна с тази, употребена от експертите на НАСА, когато организацията е прибирала на Земята астронавтите си след полетите до Луната ”, оповестява Дан Найдърмеър от екипа на Боинг. “Изглежда, че ние може да използваме някои от техните данни, с цел да моделираме сюжетите за нашите задачи, а те също могат да употребяват нашите данни, с цел да си моделират своите. Наистина, всичко е въпрос на данни. Колкото повече имаме, толкоз по-точни ще са моделите. Този споделен метод оказва помощ да създадем безвредни и двете системи ”.

През останалата част от лятото Боинг и НАСА ще продължат да изпитват парашутите. “Нашите парашути са издържали всеки един тест ”, споделя Найдърмеър. “Ще продължим да тестваме нашата система, тъй като знаем какъв е залогът. Тази взискателна изпитателна стратегия подсигурява, че “Старлайнър ” може да върне астронавтите си безвредно вкъщи ”. 

Напомням на читателите, че през месец ноември 2019 година Боинг извърши сполучлив тест на избавителните системи от стартова площадка, а през декември същата година беше сбъднат първият галактически полет на “Старлайнър ” в безпилотен режим. Скоро след изстрелването обаче заради софтуерен проблем, довел до съществено отклоняване в настройките на бордовия часовник, корабът не съумя да извърши сближаваща маневра с Международната галактическа станция. Само бързата интервенция на наземните експерти избави задачата от неуспех и два дни по-късно “Старлайнър ” се прибра сполучливо на Земята. Последващият разбор потвърди, че Боинг са пропуснали да изпълнят огромна част от плануваните проби на галактическия транспортен съд, а софтуерът е цялостен с бъгове, които е трябвало да бъдат открити и поправени още преди старта. 

Като резултат компанията ще би трябвало да организира до края на актуалната 2020-та година още един безпилотен полет на “Старлайнър ”, като този път корабът ще би трябвало да се скачи с Международната галактическа станция и едвам в случай че всичко мине наред, може да се мисли за пилотирано изстрелване напролет на 2021-ва.

Така Боинг към този момент изостава с една година от конкурентната компания СпейсЕкс, която на 30-ти май изстреля за пръв път кораба “Крю Драгън ” в пилотиран режим и извози астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли до Международната галактическа станция. 

За повече информация: Боинг

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР