Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено

...
Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено
Коментари Харесай

Въвеждат пилотно електронни рецепти за всички лекарства

„ Изписването на електронни предписания за всички медикаменти ще бъде въведено пилотно в стеснен брой практики “, съобщи на брифинг министър председателят акад. Николай Денков. Медицинските експерти, които се включат в пилотното изследване, ще могат да дадат противоположна връзка на специалистите от „ Информационно обслужване “ , които създават Националната здравноинформационна система /НЗИС/. Това ще разреши рационализиране на софтуера на задоволително високо равнище, тъй че да няма потребност от преходни интервали, когато всички предписания станат електронни .

До решението за осъществяване на пилотно изследване се стигна в границите на среща при министър-председателя, на която бе повдигат и въпросът по кое време най-рано изписването на предписания може да бъде напълно електронно. Предстои да бъде конкретизирано кои и какъв брой ще бъдат участниците в пилотното изследване, по кое време ще започва и какъв брой време ще продължи.

„ Пилотното изследване ще даде опция в един миг да можем да пристъпим към цялостно дигитализиране на изписването и на останалите медикаменти, които сега са на двоен режим – и на хартия, и на електронна рецепта “ , съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков след срещата.

В нея взеха присъединяване и заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов, заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров и представители на Изпълнителната организация по медикаментите, Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените артикули, „ Информационно обслужване “, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз. В рамките на полемиката стана ясно, че няма проблеми с електронното изписване на антидиабетни лекарства.

„ Те ще продължат да се изписват единствено с електронни предписания, както е при сегашната разпоредба “, изясни акад. Денков. В същото време ще бъде въведен гратисен интервал до края на март 2024 година, в който лекарите ще могат да продължат да изписват антибиотици освен електронно, а и на хартия .

„ Гратисният интервал ще бъде употребен главно, с цел да бъде доусъвършенстван софтуерът, тъй че да бъде доста по-удобен за лекарите и да помогне в тяхната активност “ , акцентира министър председателят. За задачата ще бъде препоръчана смяна в наредбата на Министерството на здравеопазването , която регламентира изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР