Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районния

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районния
Коментари Харесай

Поискаха оставките на районния прокурор на София и на началника на 8-мо РУ, след убийствата край Лозен

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова. Началникът на столичното 8-мо районно напуща системата на Министерство на вътрешните работи, откакто управлението на министерството разгласи, че снема доверието си от него. Причината - по какъв начин е извършено следствието на първото ликвидиране, осъществено от Чавдар Бояджиев.

През април предходната година проверяващите дават религия на показанията на Бояджиев, че по време на интимна игра инцидентно е задушил своята тогавашна другарка. Така той е упрекнат за ликвидиране по несъобразителност, което се санкционира с до 5 години затвор.

Така съдът го пуска на независимост против подписка. Според управленията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, обаче в работата по това следствие има пропуски и не са тествани версиите за съзнателно ликвидиране. По тази причина Борислав Сарафов изиска оставката на районния прокурор Невена Зартова. А от Министерство на вътрешните работи си потегля началникът на 8-мо районно. Понижен е и началникът на " Престъпления срещу личността " в Столична дирекция на вътрешните работи Григор Йосифов.

На 6 април предходната година Чавдар Бояджиев звъни на телефон 112 и споделя, че по време на съкровен контакт партньорката му, млада жена на 22 години, е умряла. Задържан е, а пред проверяващите разказал, че при ексцентрични интимни игри, без да желае задушил момичето с каишка. Повдигнато му е обвиняване за ликвидиране по несъобразителност.

Вижте още в директното включване на Иво Никодимов.

" В началния стадий на следствието са събрани задоволително доказателства той да бъде притеглен за обвинен. Задържан е за 72 часа, импортирано е искане за непрекъснато задържане. Съдът го освобождава с подписка. А наблюдаващият прокурор не е протестирал правосъдния акт ", съобщи Живко Коцев, заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Така Бояджиев остава на независимост до 4 август късно вечерта, когато е арестуван за убийствата на Яна и Иво Колев, които е направил предната нощ.

" Като в края на разпита си дава пояснение за случай и негова съпричастност през април 2022 година за осъществено от него друго ликвидиране, което той твърди че е осъществено съзнателно от него. СГП изиска неотложно материалите по досъдебното произвеждане от СРП, с цел да се извърши преди всичко преценка за изземване по подготвеност на делото от СРП, доколкото се твърди, че убийството е осъществено съзнателно. И на второ място, с цел да се извърши инспекция на дейностите на проверяващите органи и на прокурорите, които са работили по делото, с цел да се откри дали има някакви пропуски ", добави Христо Кръстев, заместител градски прокурор на София.

В документално изказване изпълняващият функционалностите основен прокурор разгласи, че има нулева приемливост към всички тези прокурори и изключително административните ръководители, които позволяват формалистично и даже бездушно практикуване на своите пълномощия.

Борислав Сарафов отбелязва още, че в следствието на случая от началото на април предходната година има груби неточности и желае оставката на районния прокурор Невена Зартова. Пред " По света и у нас " Зартова разяснява, че не знае на какво законово съображение се желае нейната оставка и акцентира, че законът не ѝ разрешава да се намесва в работата на сътрудниците си. От Министерство на вътрешните работи също оповестиха, че проверяващите не са работили добре.

" На този стадий ние откриваме съществени пропуски в организацията по откриване и следствие на това закононарушение, въпреки по несъобразителност от 2022 година, заради което към този момент сме снели доверието на управлението на 8-мо районно управление (на МВР) и сме поискали освобождението от служба на неговия началник ", сподели още Живко Коцев.

Самото следствие е почнало в 8-мо районно, само че в края на годината е трансферирано в Столична дирекция на вътрешните работи, където също са открити пропуски в работата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР